Pikkumusta kasvaa

 Julkaistu Cockerspanieli-lehdessä 4/4/2017

Pikkumusta jäi kotiin kahden veljensä kanssa. Niille ei ollut löytynyt sopivaa kotia. Pennuilla oli kovin hauskaa leikkiessään keskenään. Mitä isommiksi ne ehtivät, sitä enemmän alkoi olla sotkua ja vaarallisia tilanteita. Toinen veli sai oman kodin melkein kolmen kuukauden ikäisenä ja toinen oli lähemmäksi neljä kuukautta, kun löytyi sopiva koti.

Se, että pennuilla ei ollut kotia teetti paljon työtä emännälle. Pennut olivat kuitenkin nopean oppimisen vaiheessa, joka oli syytä käyttää hyväksi. Ja niin tehtiin. Jokaisen pennun kanssa vietettiin laatuaikaa kahdestaan. Niiden kanssa harjoiteltiin tarvittavia taitoja kuten luoksetuloa, hakua, istumista, pillipysähtymisiä ja käsikosketusta (joka toimii noudon ensimmäisenä asteena.) Tarkoitus oli tehdä niiden kanssa niin paljon kuin tarpeellista, että ne voi luovuttaa omiin koteihinsa hyvillä mielin.

Pentuleikkokoulussa
Pikkumusta oli riiviöin pennuista. Kun viimeinen veli lähti omaan kotiinsa, niin meidän villikko osoittautuikin melko rauhalliseksi. Jos joku nyt käyttölinjan pennusta voi niin sanoa. Elämää ne aiheuttavat aina. Se oli perinyt isoisoäidiltään pomppujalat, joilla pääsee pöydälle. Sohvalle se oli päässyt jo luovutusiässä. Se sai saman lisänimen kuin edellä mainittu isoisoäiti, joka luuli varmasti pitkään, että sen nimi oli Anni Alas. Sänkyynkin se pääsi helposti, vaikka sitä ei sinne haluttukaan.
Emäntä otti tavoitteekseen harjoitella pennun kanssa joka päivä jotain tarpeellista. Jotain, joka vahvistaisi yhteistyötä ja kantaisi hedelmää metsästysharrastuksessa. Käytiin harjoittelemassa eri paikoissa, sillä emäntä oli varma, että sillä tavalla siitä saattaisi tulla suoritusvarmempi koira, kun ympäristöt ja häiriöt ovat tuttuja pentuvaiheesta.

Ensilumi
Tekipä emäntä jopa treenisuunnitelman 2-4 kk vanhalle Pikkumustalle:
 • ·         vahvista luoksetuloa
 • ·         istuminen eri paikoissa ja häiriöissä
 • ·         etsiminen (hakukuvion alkeet)
 • ·         seuraaminen
 • ·         käsikosketus
 • ·         noutoesineen kädestä ottaminen
 • ·         ja käteen laittaminen
 • ·         pysähtyminen liikkeestä (lähinnä leikin varjolla)
 • ·         ns. pentuluoksetulo
 • ·         Iloisesti ympäri (leikki, jossa pennulle annetaan lelu ja peruutetaan, ja toivon mukaan saadaan luovutus)
 • ·         tarpeiden ulostekemisen palkitseminen

Päivittäin harjoiteltiin noin 5-15 min yhteensä. Lopun aikaa se sai olla pentu ja touhuta pentujen juttuja. Sen isovaari leikitti sitä niin sisällä kuin ulkonakin. Tästä emäntä oli kovin tyytyväinen, sillä mitä väsyneempi ja tyytyväisempi pentu, sitä vähemmän oli emännällä siivottavaa. Myös  lapset leikittivät pentua innokkaasti.

Hakuharjoittelua

Pikkumusta harjoitteli myös riistan ollessa häiriönä. Tarkoituksena oli opettaa pennulle, että töitä tehdään yhdessä, vaikka lintuja olisikin myös paikalla. Harjoitukset olivat lähinnä katsekontaktin ottamista, käsikosketusta, damin laittamista käteen, pientä hakuharjoittelua hajukentässä jne. Emäntä oli päätellyt, että olisi hyvä opettaa pentu syömään, vaikka läsnä on riistaa. Sillä sellainen koira ei voi käydä kovin ylimääräisillä kierroksilla, joka pystyy ottamaan ruokapalkkaa riistan läsnä ollessakin. Tämä tosin jää nähtäväksi, että toimiiko tämä teoria.

Pikkumusta emäntä kouluttaa koiria ammatikseen. Niinpä Pikkumusta joutui tai pääsi hallitreenihein tylsistymään. Emäntä ajatteli, että sille tekee hyvää harjoitella odottamista alustalla. Ehkä se saataisi seuratessaan jopa jotain oppiakin. Niinpä emäntä pääsi palkkaamaan rauhassa odottavaa pentua taajaan ja jopa tekemään muutaman harjoituksenkin sen kanssa. Aluksi odottaminen ei ollut mitenkään mieleistä ja se haukkui emännälle.

Pääsipä se mukaan Ilomantsiin metsästysreissulle ja muutamiin jahteihin myös. Kuuli laukauksia autossa ollessaan, joten niihin totuttelukin saatiin käyntiin. Se tapasi paljon ihmisiä ja matkusti lukuisia kilometrejä autossa.

Tätä kirjoittaessa Pikkumusta täyttää 5 kuukautta ja noutoharjoitukset ovat olleet tauolla hampaiden vaihtumisen takia. Sen kanssa on mukava touhuta ja se on reipas pikkueläin. Tästä on hyvä jatkaa.

Mitä sanoit?

Hyvää joulunalusaikaa!

Emäntä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!