Koirien värinäkö

Uusista dameista innostuneena aloin ottamaan selvää koirien värinäöstä. Itse kokeilin muutamia värillisiä noutoesineitä, joita minulla täällä on. Cockerini Eddie on kovin innokas ja vauhdikas noutaja, joten se sai olla koekaniina. Huomasin mm. että oranssi ja punainen olivat sille aivan merkityksettömän värisiä. Eli se ei näöllään niitä löytänyt.


 No, sitten päätin lukea aiheesta: Koirat ovat siis meihin ihmisiin nähden värisokeita eli eivät näe yhtä paljon värisävyjä kuin ihmisten siihen erikoistuneet silmät. Koirat eivät myöskään näe värejä yhtä kylläisinä kuin me ihmiset. Ihmisten silmissä on tappisoluiksi kutsuttaja soluja, jotka vastaavat väreihin voimaakkaasti. Koirilla on näitä soluja huomattavasti vähemmän, mikä viittaa siihen, että niiden värinäkö ei ole yhtä hyvä kuin ihmisillä. Tappisoluja on useamman tyyppisiä ja ihmisellä niitä on kolme. Nämä eri tyyppiset solut vastaanottavat eri aallonpituuksia, joten ihminen näkee laajan spektrin värejä (eli kolme ns. pääväriä punainen, keltainen ja sininen). Ihmisen värisokeus on tyypillisimmillään sitä, että joku näistä kolmesta tyypistä puuttuu. Tyypillisin on punavihersokeus. Koirilla taas on vain kaksi tyyppiä eli ne näkevät sinisen ja keltaisen. Koirat kaikki ovat siis punavihersokeita. Eli näin dameista innostuneelle: punaiset ja vihreät damit eivät erotu koiralle. Sinisen sävyt ja varsinkin violetti näkyvät taas koiralle hyvin. Huom! kuitenkin mitä purppuraisemmaksi menee, sitä vaikeampaa taas alkaa olla.

Koirilla ei ole ns. tarkannäön aluetta (foveaa), kuten ihmsillä, joten niillä on noin kuusi kertaa heikompi kyky nähdä yksityiskohtia kuin ihmisillä. Koirilla on paljon enemmän sauvasoluja, joten niiden pimeänäkö on paljon parempi kuin ihmisen. Niillä on myös alue, jonka nimi on Tapedum Lucium, joka heijastaa valoa.

Koirilla on parempi kyky nähdä liikettä kuin ihmisillä. Tässä taas noutamisen kannalta mielenkintoista on kontratit esim. musta ja valkoinen. Koirilla on kyky erottaa kontrasteja liikkeessä. Koirilla on myös erilainen näkökenttä verrattuna ihmisiin. Tämä tekee sen, että koirille on vaikea määrittää etäisyyksiä, mutta taas niiden näkökenttä kokonaisuudessaan on laajempi kuin ihmisellä.

Californian ylopistossa Santa Barbarassa tutkittiin asiaa erilaisilla kokeilla. Kokeissa todettiin, että koirat itseasiassa näkevät värejä, mutta vähemmän kuin ihmiset. Alla on kuva, jossa on kuva "ihmisen sateenkaaresta" ja "koiran sateenkaaresta". Koirat siis näkevät värit lähinnä harmaana, keltaisena ja sinisenä.

Ne näkevät keltaisen, vihreän ja oranssin kellertävänä. Ja sinisen ja violetin eriasteisina sinisinä. Ja sinivihreän harmaana. Hauskasti tämä tukee Eddien kanssa tehtyjä havaintoja: Koiran on vaikeaa nähdä oranssia ja myös punaista, koska ne näyttävät sen silmissä ruskeanharmaalta tai jopa ehkä mustalta. Nämä taas ovat ihmiselle ne kaikista helpoimmat erottaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?