Kasvattajan toimilla on väliä!


Oletko koskaan miettinyt millaisissa oloissa pennut kasvavat luonasi tai kasvattajan luona? Olojen ei tarvitse olla huonot, jotta vaikuttavat negatiivisesti pennun kehitysmahdollisuuksiin. Hyvääkin tarkoittava hoito voi olla vahingollista pennuille.Ennen vanhaan pennut kasvoivat pentulaatikossa ja niiden annettiin kasvaa rauhassa. Se saivat jonkin x-määrää ihmisen läsnä oloa riippuen ihmisten kiinnostuksesta. Nykypäivänä tiedetään, että pentujen sosiaalistumisvaihe alkaa jo 3 viikon ikäisenä, kun niillä on silmät ja korvat auki. Se jatkuu noin 12 viikon ikään riippuen yksilöstä ja rodusta. Joillakin siis kestää pidempään ja toisilla jopa lyhyemmän ajan. Eli käytännössä 4-5 viikkoa sosiaalistumisvaiheesta ollaan kasvattajan luona. Näin ollen kasvattajalla on kriittinen vaikutus koiran pennun tulevaisuuteen. Hyvä kasvattaja käyttää sen hyväkseen. Hän myös ottaa selvää, mitä sinä aikana kannattaa tehdä. Se ei nimittäin ole merkityksetöntä!tutkijoiden tekemä video

Tohtorit Vaterlaws-Whiteside ja Hartman julkaisivat juuri tutkimuksen, jossa testattiin opaskoirakeskuksen (UK) noutajan pentuja uudella sosiaalistumisohjelmalla. Pennut olivat labrdoreja, kultsuja ja niiden sekoituksia. Pennut jaettiin kahteen ryhmään. Toinen osallistuivat uuteen ohjelmaan ja toinen sai vanhan ohjelman mukaan.

Tuloksena oli, että ne pennut, jotka saivat ekstrasosiaalistumisohjemaa, osoittautuvat kärsivän vähemmän eroahdistuksesta, yleisesti olivat vähemmän ahdistuneita, kestivät paremmin häiriötä ja niillä oli vähemmän kehoon kohdistuvaa herkkyyttä. Näin ollen ne olivat parempia kandittaatteja opaskoiriksi. Tosin koulutettavuuden tai energisyyden suhteen ei havaittu eroja. Aiheesta tulee tehdä enemmän tutkimusta. Pennut arvoitiin 6 viikoon ikäisenä ja 8 kuukautta vanhoina niiden ohjaajille tehtiin kysely pentujen käyttäymisestä. 

Tämä ekstraohjelma tehtiin pentujen kanssa viitenä päivänä viikossa ensimmäisten kuuden viikon aikana. Ensimmäisellä viikolla se kesti 5 min per pentu ja aika kasvo 15 min viikoilla 5-6.

Se mikä oli myös mielenkiintoista oli se, että myös vertailuryhmän pennut saivat jo varsin hyvää sosiaalistumisharjoitusta keskuksen olemassa olevalla ohjelmalla. Kuitenkin toisen ryhmän saama ekstra huomio vaikuttu suuresti. Yksi merkittävä ero oli, että pennut saivat ns. one on one-aikaa ihmisen kanssa poissa pentuetovereiden luota. Eli ei ole ihan sama, mitä pentujen kanssa tehdään. Lue lisää aiheesta tutkimuksesta. Se on avoinna kaikille aina 15.12 asti.

Olen itse tehnyt jo kahdelle pentuelle Puppy Culture ohjelmaa, ja se on osoittautunut todella hyväksi. Se antaa pennuille aivan ensiluokkaiset elämän eväät. Tustuu aiheeseen: 

Todella vahva suositus!

Alla verkkokauppaa:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?