Noutopähkinä

Kannattaako koiralle opettaa noudon ohjauksia? Minäpä vastaan (huomaa huikea photoshoptyö);


Ylläolevassa kuvassa on noutoskenaario, jossa fasaani (niitä meidän maastoissa lähinnä on) on saatu pelto-ojasta ylös. Punainen ruksi merkkaa sitä. Punainen nuoli taas merkkaa linnun pudotuspaikkaa. t´Turkoosit viivat merkkaavat maastorajoja. 1 ja 4 ovat pellon ja pellon reunustan rajat. 2 ja 3 ovat valtaojan rannat. Alla tarkempi kuva ojasta:


Linnulle on vielä ojan reunasta 25 metriä. Eli noutomatka on noin 45 m. Ei sinänsä mikään älytön matka, mutta matkan varrella on haasteita. Kuvittele vielä ojan viereen kunnon pöheikkö syyskuun puolen välin korvilla. Voi siis olla, että koira ei edes nähnyt, minne lintu putosi. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa (kumpi tuntuu mukavammalta):

  1. Jos koira suorittanut ylösajon ja odottaa paikollaan noutolupaa, niin voit lähettää sen käskyllä vasen! etenemään.
  2. Voit ottaa koiran viereesi ja laittaa se käskyllä eteen!
Jos annat sille noutoluvan vain nouda! käskyllä, niin koira ei ole saanut vihjettä siitä, minne sen pitäis mennä. Silloin se saattaa singahtaa minne vaan. Taitava koira tietysti osaa katsoa mihin suuntaan se lintu lähti ja ehkä se osaa päätellä laukauksen suunnastakin jotain.

Kuvassa on maaston rajat. Ne ovat paikkoja, jotka saattavat muodostaa koiralle häiriöitä. Jäävät siis ehkä niihin kohtiin kiinni. Niiden ylittämistä on syytä harjoitella.

Mistäs jos lintu jäikin juoksijaksi? Koira pitäisi saada nopeasti paikalle ennen kuin se painelee kauas. Lähellä olevat isot tiet aiheuttavat omat mausteensa. Niinpä koiran tulisi osata ainakin:
  1. Ohjaukset eteen, oikealle, vasemmalle ja taakse
  2. Se pitää voida pysäyttää, jotta se voidaan uudelleen ohjata.
Vastaus alun kysymykseen on ehdoton kyllä! Muutkin kuin noutajat tarvitsevat noudon ohjauksia.

Ulla

Ps. Tämä on muuten sellainen skenaario, joka on maksanut meille ykköstuloksen joskus metsästyskokeissa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?