Kriteeri ja sen tärkeys


Vedin tänään hallinta ja noutokurssia ja olin ottanut Ninnin mukaan mallikoiraksi. Ninni on hippasta vajaa 9 kk ja noutoharjoitukset ovat menneet tosi hienosti. Niinpä ajattelin, että se sopii malliksi. Kuinka väärässä taas olinkaan (olisi pitänyt ottaa Miina). Esimerkkinouto ei sujunut lainkaan yleisön edessä eikä tunnin jälkeen kun kokeilin yksin sitä. Kriteeri oli liian korkealla koiran sen hetkiseen tilanteeseen. Sitä piti siis laskea. Otimme sitten ihan paikallaan oloa, koska se sillä hetkellä onnistui. Sinällään hauskaa, että samassa tilassa ko. noudon tehtävä on onnistunut oikein hienosti. Niin niiden pentujen päivät vaihtelevat.



Kriteeri on se, mitä odotat koiran tekevän. Se asettaminen oikealle tasolle on tärkeää, jotta koira voi suoriutua tehtävästä. Kriteerin taso voi vaihdella paikan ja häiriön mukaan. Sitä voidaan laskea ja nostaa tilanteen mukaan. Oppimisen kannalta on tärkeää, että se on oikealla tasolla. Jokaisen tilanteen voi käyttää hyödykseen, vaikka suunniteltu harjoitus ei onnistuisikaan. Tarvitsee vain laskea kriteeriä niin, että koira pystyy suoriutumaan annetusta tehtävästä.  Tehtävää voidaan joutua muuttamaan kokonaan. Voi olla, että voidaan joutua laskemaan kriteeri ihan niin alas, kuin pelkän katsekontaktin ylläpito.  Erityisen tuttua tämä on pentujen ja nuorten koirien ohjaajille: joskus ne ovat niin päteviä ja joskus ne eivät osaa yhtään mitään.

Niin kauan kuin koiran suoritus vaihtelee ko. tehtävän suhteen eri paikoissa, tilanteissa ja häiriöissä, se ei ole ärsykekontrollissa. Kökkö sana, mutta se tarkoittaa sitä, että koira osaa tehtävän kuin vettä vaan ja suorittaa sen käskystä aina ja missä vaan.

Taitava ohjaaja näkee, milloin kriteeriä pitää laskea tai nostaa. Laskea pitää, kun koira ei suoriudukaan tehtävästä ja nostaa pitää, kun koira osaa tehtävän. Ohjaajalla pitää olla rohkeutta tehdä, mitä tilanne vaatii, vaikka kaverin koira tekisikin paremmin. Joskus myös kriteerin nostaminen vaatii rohkeutta. Ei ole oppimisen kannalta hedelmällistä jäädä liian kauan samaan paikkaan junnaamaan. Tämä vaatii oman koiran tuntemista ja ymmärtämistä.

On tärkeää myös ymmärtää, olla ottamatta tilannetta henkilökohtaisesti. Ei sitä tee ollakseen ilkeä tms. Se ei vaan osaa/pysty tekemään sitä sillä hetkellä. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää harjoitella mahdollisimman monessa paikassa ja häiriössä ja riittävän monta kertaa.

Myös palkkion laatu on tärkeää.

Mukavaa viikon alkua!

Ulla

Ps. Osasi se Ninni paljon tänään. Olimme pellolla juoksemassa ja jokainen luoksetulo onnistui. Ei ole onnistunut kyseisellä pellolla pitkiin aikoihin. Luoksetulo on ollut viimeisen kuukauden ajan tehoharjoittelussa ja nyt alkaa näyttää paremmalta. Noudot peltotiellä onnistuvat myöskin hyvin. Sitä se elämä pentujen kanssa on, kaksi askelta eteen ja yksi taakse.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?