Hyvä koira?
Mikä on hyvä koira? Tätä kysymystä olen pohtinut paljon. Yhtä vastausta ei tähän ole eikä tule, sillä rodut ovat niin erilaisia ja myös harrastajat haluavat erilaisia asioita koiriltaan. Ehkä laajin kaikki huomioon ottava määritelmä olisi hyvälle koiralle seuraava:
- Sen luonne on hyvä ja sillä ei ole ongelmakäytöksiä
- Se on kliinisesti terve ja on pitkäikäinen
- Se toimii hyvin siinä käyttötarkoituksessa, johon se on otettu ja täyttää ne kriteerit, jotka omistajansa on asettanut.
Tuollainen koira on helmi. Itseasiassa on vielä jopa jalostuskelpoinen. Käytännössä kaikissa koirissa on jotain, joka ei ole ihan priimaa. Täydellistä koiraa ei ole vielä syntynytkään, mutta kunhan ihminen voisi olla tyytyväinen siihen, mitä on.
Hyvä luonteinen koira on kullan arvoinen. Tämä on meidän kultakimpaleemme Anni. Se on jättänyt hyvää luonnettaan jälkeläisilleen |
Mikä on hyvä luonne? Tätä pitää jokaisen kunkin rodun harrastajan tykönään pohtia. Itse pidän luonnetta kaikkein kriittisimpänä koirassa. Kun on kerran elänyt vaikean koiran kanssa, niin osaa arvostaa mutkattomia tapauksia.
Omassa rodussani arvostan rohkeaa, reipasta, iloista ja sosiaalista koiraa. Sen tulee olla ohjaajapehmeä, mutta ei missään nimessä liikaa. Yhteistyöhön on kyettävä, vaikka ohjaajaa tai koiraa jännittää. Kontaktinhaluinen pitäisi cockerin myöskin olla. Sillä ei saa olla ihmiseen kohdistuvaa aggressiota ja oman koiralauman kanssa on ehdottomasti tultava toimeen. Yhden tappelijan jälkeen on ihanaa, kun omassa laumassa on rauha. Cockeri ei myöskään saa olla arka millään tavalla.
Mikä on terve koira? Kliinisesti terve koira tarkoittaa koiraa, jolla ei ole mitään hoitoa vaativia vaivoja. Tietysti ikää kun tulee, niin kaikille tulee jotain kremppoja, mutta jos kyseessä on alle keski-ikäinen koira, niin kyllä toivoisin sen olevan "huoltovapaa" vaivojen suhteen.
Toimii käyttötarkoituksessaan? Tämähän vaihtelee valtavasti eri rotujen välillä, mitä koirilta vaaditaan, jotta ne täyttäisivät ko. kriteerit. Lemmikkikoiralle on eri kriteerit kuin täysiveriselle metsästyskoiralle tai vaikkapa suojelukoiralle.
Jos ajatellaan taas cockeria, niin minun kriteerini ovat seuraavat
- haku on rodulle tyypillinen ja tuottaa tulosta
- ns. sponttaaninoutaja (noutamisen harjoitteleminen on helppoa)
- helposti koulutettavissa
- äänetön
- uintihalukas
- vauhdikas
- rakenne kestää pitkän ja raskaan metsästysuran
- cockeri kun on kyseessä niin pitää myös olla hauska koira.
SmartDOG-testejä tehdessä on käynyt jo hyvin selväksi, että koirien ominaisuudet ja kyvyt vaihtelevat hyvin paljon riippuen rodusta ja yksilöstä. Onkin ollut hyvin mielenkiintoista päästä tutustumaan muihin rotuihin tätä kautta. Sain viikonloppuna testaajakoulutuksen loppuun ja nyt voin alkaa tehdä itse testejä. Koulutusvaihe oli pitkä ja siinä oli paljon harjoittelua, mikä oli oikein hyvä. Suosittelen lämpimästi testiejä, sillä ne sopivat kaikille koirille rodusta tai koulutuksesta tai sen puutteesta riippumatta. Testeihin voi varata ajan: https://nettiaika.fi/Smartdog#/
SmartDOG-synttäritarjous -20% ensimmäisestä koirasta
Minkälainen on hyvä koira sinusta?
Aurinkoista pääsiästä!
Ulla
Kommentit
Lähetä kommentti