Noutamisesta osa1: Nouto on käytösketju

Osa 2: Nouto-ongelmien korjaaminen
Osa: 3: Pakkonoudosta
Viisitoista vuotta sitten painin isojen nouto-ongelmien kanssa. En saanut silloista koiraani noutamaan lainkaan ja kun kyselin apuja ihmisiltä, kukaan ei oikein osannut auttaa minua. Kenties en osannut kysyä oikeilta ihmisiltä. Seuravan koiran nouto-ongelmat olivat erilaisia: minusta johtuvia. Oli tiputtelua, noutamisesta kieltäymistä jne. Muutama vuosi sen jälkeen tuli elämäni ensimmäinen uros, jolle sain rakennettua mahtavat kunniakierrokset ja koiran omiminen kasvoivat päivä päivältä. Kaikkien näiden koirien kanssa ratkaisu nouto-ongelmiin on ollut postiivinen vahvistaminen (yhtään näistä en ole saanut korjattua pakkonoudolla). Mutta kaiken olisi voinut alunperin tehdä ihan toisin päin: aloittaa luovuttamisesta, pitämisestä ja poimimisesta. (Tässä linkki juttusarjan  2. osaan)

Noutaminen on käytöketju, jossa jokaisen osa voi opettaa koiralle erikseen. Vähän kuin lapsi oppii lukemaan: ensin kirjaimet, sitten tavut, sanat ja lopulta kokonaiset lauseet kirjoita puhumattakaan. Näin jokainen asia opitaan hyvin seikkaperäisesti. Tarvittaessa myös tätä ketjua voidaan korjata juuri siitä kohtaa, mistä se tarvitsee korjausta.

Noutaminen on osa metsätysketjua. Tai oikeammin noutaminen hyödyntää osittain koiran lajityypillistä metsästysketjua ja on niiltä osin itseään vahvistava. Oletko koskaan kuitenkaan ajatellut, että mitkä asiat noutamisessa tarvitsevat eniten vahvistusta? Aivan: luoksetulo ja luovuttaminen, jotka eivät ole geneettisesti koodattuja koiran "selkärankaan".
'
Itselleni tämä menetelmä on ollut mullistava: olen vihdoinkin ymmärtänyt, että miten nouto rakennetaan niin, että luovutuksesta tulee koiralle maailman paras juttu. Muistissani on liiankin hyvin Susun, Tarkun ja Eddien kanssa kokemani nouto- ja luovutusongelmat. Tarkun ja Eddien kanssa olin opettanut koirat jos nyt ei vihaamaan, mutta ainakin syvästi inhoamaan luovuttamista. Se ei totisesti ollut niille maailman kivoin juttu.Olen kerännyt tämän tiedon uuteen kirjaani, joka on nyt ennakkomyynnissä. Opi sinäkin, kuinka noutoja tehdään #ilonkautta.


MUKAVAA LOPPUVIIKKOA:
ULLA ✌

Ps. Vuosien kauhean yrittämisen ja epäonnistumisten jälkeen suhtaudun minäkin noutamiseen rennosti. Juuri niin kuin kuuluukin. Nouto meidän yhteinen iloinen asia!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?