Noutamisesta osa 5: Tärkeintä koko prosessissa

Osa 1 Nouto on käytöskeju
Osa 2 Nouto-ongelmien korjaaminen
Osa 3 Pakkonoudosta
Osa 4 Älä ota henkilökohtaisesti

Mikä on tärkeintä koko noutohommassa? Tärkeintä on mielestäni se, että koira haluaa tulla luokse ja jakaa saaliinsa kanssasi. Ilman tätä ei saada kaunista ja iloista noutoa, jossa koira halukkaasti tulee luokse ja antaa ohjaajalle. Puretaan vielä koko homma palasiksi ajatuksen tasolla:


  1. Koiralle on kannattavaa tulla luokse
  2. Koiralle on kannattavaa antaa esine ohjaajalle
  3. Molemmat asiat on opetettu koiralle huolellisesti riittävällä toistomäärällä
  4. Pakkoa ei ole käytetty
  5. Koira on oppinut, että on palkitsevaa tehdä niin.
  6. Molemmilla hyvä mieli
  7. Stressiä ei ole

Kaikki kulminoituu loppujen lopuksi siihen, että luovutus on koiralle superhauska juttu. Tällöin lähes kaikki nouto-ongelmat jäävät pois. Erityisen tärkeää minusta on se, että stressiin liittyvät nouto-ongelmat jäävät pois: repiminen, rikkominen, pureminen, levoton nouto-ote, tiukka ote, tiputtelu etc.

Stressi ja paha mieli on noutoharjoituksissa pahasta. Tai no yleensäkin kaikessa oppimisessa. Se estää oppimisen tehokkaasti monessa tilanteessa. Ohjaajan tehtävä on huolehtia, että koiran vire ei nouse liian korkealle (mikä usein johtuu stressistä). Krooninen stressi on erittäin haitallista niin ihmiselle kuin koirallekin. Kroonisen stressin syntymiseen ei tarvita kuin säännöllisiä stressaavia harjoituksia. Stressihormonit (kortisoli ja adrenaliini) pysyvät veressä 3-8 päivää. (Pipa Pärssisen hyvä juttu aiheesta).

Paha mieli laskee motivaatiota ja heikentää koulutuksen onnistumista. Oli se paha mieli ohjaajalla tai koiralla tai molemmilla. Siksi on tärkeää, että harjoitukset rakennetaan siten, että niissä voi onnistua. Osalle koirista on erittäin raskasta epäonnistua säännöllisesti. Sama koskee ohjaajaa. Itsekin olen ollut sellainen. Sitten opin, että hallitsemalla  sekä tehtävien vaikeustasoa (kriteeri) että ympäristöä, luon meille molemmille onnistumisen mahdollisuuden ja ruokin samalla hyvää mieltä. Jos harjoitukset päättyvät usein pahaan mieleen, niin kohta kukaan ei enää halua harjoitella... Harrastuksesta tässä on kuitenkin kysymys. Tällöin sen tulisi olla kivaa kaikille, muuten se alkaa tuntua rankaisulta.


Mukavaa viikonloppua kaikille!

Ulla

Kurssit ovat täällä: klicks
Kirjan voi tilata tästä: naps

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?