Noutamisesta osa 4: Älä ota henkilökohtaisesti

Osa 1
Osa 2
Osa 3

Noudon harjoittelussa on tärkeää seurata koiran virettä, tunnetilaa ja turhautumista. Nouto ei useinkaan kestä painetta, kun sitä harjoitellaan. Kun koiran vire nousee, niin harjoittelu muuttuu vaikeaksi. Korkeaan vireeseen liittyy usein stressi, turhautuminen ja tunteiden hallitsemattomuus (kiihtyminen, paha mieli jne.) Tällöin alkaa koiran suoritus heikkenemään ja epäonnistumiset kerääntyvät. Huolehdi teidän molempien hyvästä mielestä. Se on oppimisen kannalta kriittistä.



Jos koulutus mättää niin, tällöin tarkista seuraavat asiat:


Tarkista korjaa Huom!
Kriteeri: Onko tehtävä liian vaikea koiralle? Laske kriteeriä siten, että koira lähtee taas suoriutumaan. Kriteeriä voi aina tarvittaessa nostaa uudelleen. Seuraa omia ajatuksiasi: koira kertoo sinulle, mitä osaa. Et voi päättää sen puolesta. Älä jää jumiin siihen, että "sen pitäisi osata".
Ympäristö: onko ympäristö liian vaikea? Koira ei sen takia pysty keskittymään. Hallitse ympäristöä. Harjoittele ensi siellä, missä onnistuu ja lähde sitten yleistämään muualle. Laske tarvittaessa kriteeriä. Älä unohda yleistää harjoittelemianne asioita. Koirat ovat siinä huonoja. Jos ne kotona osaavat, niin eivät välttämättä osaakaan ryhmätreeneissä.
Häiriöt: Onko tilanne häiriöiden kannalta liian vaikea? Hallitse häiriöitä. Vie koira kauemmaksi tai pois kokonaan. Treenaa ensin pienemmässä häiriössä. Laske kriteeriä. Koirat ovat erilaisia. Huomioi oman koirasi häiriönsieto.
Palkkion laatu: onko palkkio liian huono? Nosta palkkion laatua. Sillä on suuri vaikutus koiran motivaatioon ja myöskin keskittymiseen. Palkkion laadun arvioi koira, et sinä. Et voi päättää sen puolesta, kuinka se arvottaa niitä.
Ajoitus: heitteleekö ajoituksesi? Korjaa ajoituksesi palkitsemisessa/rankaisemisessa. Jos ajoitus heittelee, niin koira ei tiedä, mikä on kriteeri ja mistä palkka tulee
Toistojen määrä: tuleeko niitä sittenkään tarpeeksi? Lisää onnistuneita toistoja. Asiat menevät selkäytimeen vain riittävällä määrällä toistoja. Toistojen tulee olla onnistuneita. Pelkkä harjoittelu ei riitä, vaan sen pitää olla laadultaan hyvää. "Perfect Practice Makes Perfect." "Oikea harjoittelu tekee mestarin".


Näitä pohtimalla ja korjaamalla yleensä paranevat suoritukset. On parempi miettiä ratkaisua asiohin, kuin etsimällä syytä esimerkiksi koiran oletetusta luonteesta. Usein kuulee selitettävän, että koira on itsepäinen, ei kuuntele, "vittuilee" tms. Tosiasiassa koira saattaa viestiä, että ei ymmärrä, ei osaa tai ei halua. Nämä ovat ihan valideja syitä sille, että koira ei tee jotain. Meidän tehtävänä on muuttaa tilanne siten, että oppiminen/suorituminen on mahdollista. Usein me ihmiset asetamme koiran tilanteeseen, jossa suorituminen ei vain ole mahdollista. Usein myös etenemme liian suurella vauhdilla ja jätämme koiran selviytymään siitä... ja sitten hermostumme koiralle. Silloin mennään metsään ja lujaa.

Hallitse omat hermosi. Opettele heti alussa olemaan ottamatta henkilökohtaisesti koulutuksen mahdollisia kompastuskiviä. Se ei ole oikein teille kummallekaan. Itseäni on helpottanut todella paljon alla oleva ajatus:


Kuva Henna Kyllönen


Kysymys: miksi noutoharjoitukset epäonnistuvat? Kysy itseltäsi yllä olevan taulukon kysymykset, niin pääset eteen päin.

Mukava alkanutta viikkoa!

Ulla

Ps. Näistä asioista lisää kirjassani


Pps. Ensimmäinen noutoklinikka vuodelle alkaa 4.11





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?