Sepon kurssilla

Sunnuntaina saimme pienellä porukalla nauttia harvinaisen asiantuntevasta seurasta. Seppo Partanen kävi kertomassa, minkälaista on metsästää spanielin kanssa. Malleina toimivat hänen omat koiransa. Sepolla on kokemusta kymmeniä vuosia, miten kouluttaa spanielista metsästyskoira.

Aloitimme heti aamusta käytännön harjoituksilla. Päivän agendaan kuului hakukuvion opettelua, merkatut ja merkkaamattomat noutoharjoitukset, suuntakäskyjen opettaminen, laukaukseen totuttelua, sekä lavastettu ylösajo puukeppiin sidotun fasaanin siiven avustuksella. Ennen jokaista harjoitusta saimme käytännön esimerkin Sepon koirien näyttäessä mallia.

Seppo ja Rubert
Suurin oivallus itselleni oli se, että pitäisi muistaa elää hetkessä koiran kanssa. Olin valmistautunut Toivon kanssa päivän koitoksiin muistuttamalla jatkuvasti itseäni siitä, että Toivo ei ole ollut oma itsensä kuukauteen, meillä on ollut vaikeaa, se ei ole ollut kuulolla, asiat eivät ole onnistuneet edes kotipihassa haluamallani tavalla. Lista oli pitkä omassa päässäni.
Toivo noutaa fasaanidamia
Kun sitten koitti minun vuoro päästää Toivo hakukuviolle, olin varautunut pitämään koiran kiinni. Laittelin siinä pantaa ja liinaa, kunnes Ulla sanoi, että hänen mielestään olisi hyvä antaa Toivolle mahdollisuus tehdä asiat oikein vapaana, koska onnistumisia tässä elämässä sen kanssa on kuitenkin ollut jo jonkin verran. Epäilin tovin, mutta suostuin kuitenkin. Minulla ei tässä vaiheessa luonnollisestikaan ollut enää mitään odotuksia harjoituksen onnistumisesta, mutta annoin Toivolle mahdollisuuden.

Tässä minä odotan
Toivo ylitti odotukseni, ei karannut, toisin kun luulin tietäväni, se oli kuulolla ja saimme oikein kivoja hakukuvion harjoituspätkiä. Kaikki meni hyvin. Hyvä vinkki harjoitella hakukuviota metsästyskauden ulkopuolella, on pitää koira todella lähellä itseään ja kääntää se nopeasti toiseen suuntaan. Kuvion laajentaminen on jokatapauksessa helpompaa myös myöhemmin, on siis hyvä vahvistaa lähempänä olemista, jolloinka koira on paremmassa hallinnassa.

Myös noutoharjoitukset menivät todella hyvin, samoin ylösajo. Toivo pysähtyi pillin vihellykseen ja istui siipien lentoonlähdön aikana.

Se sunnuntai opetti ainakin sen, että kannattaa mennä avoimella mielellä harjoituksiin koiransa kanssa, ei luulla liikoja, mutta pitää jalat maassa ja mieli korkealla. Jatkuvasti pitää itseään muistuttaa siitä, että se oma mielentila vaikuttaa koiraan todella paljon. Ja mitä herkempi koira, niin sitä enemmän. Ja sillä hetkellä kun se usko siihen omaan tekemiseen ja koiraan menee, niin muistaisi käydä läpi sen kuuluisan tarkistuslistan:

Noudot sujuvat

  • Palkkion laatu, onko sinulla oikeasti jotain mitä koira tavoittelee
  • Kriteeri, onko se liian matala, vaiko liian korkea koiralle, jolloin molemmissa tapauksissa motivaatio laskee
  • Toistojen määrä, onko niitä takana 10 vai 1000. Ja muistaa, että oikea osaaminen on n. 10000 toiston summa.
  • Ajoitus, eli mitä asiaa oikeasti vahvistat.
  • Vahvistetiheys, eli kuinka tiheään tahtiin koira saa palkan
Päivä oli antoisa. Päällimmäisenä fiiliksensä on hyvä mieli ja paljon sai käytännön vinkkejä metsästyskäytöksien peruskoulutukseen. Olin päivän päätteeksi hyvällä tuulella ja tosi ylpeä pienestä mustasta spanielistani!


Kirjoittanut

Heini Lehto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?