Se osaa, vai osaako?

Olen pohtinut luoksetuloja tässä viime aikoina. Hyvä luoksetulo on harrastuskoiran a ja o. Moni asia menee pieleen tai siitä tulee kohtuuttomasti haittaa, jos koiralla ei ole pomminvarmaa luoksetuloa. Lisäksi se on ärsyttävää, kun koiraa ei saada luokse, kun tarvitsee. Pomminvarma tarkoittaa sitä, että koira osaa sen aina ja kaikkialla ja suorittaa sen varmasti. Osaako sinun koirasi? Varmasti?

Kyllä se osaa! Tätä kuulee "kentällä" paljon. Saman aikaisesti ko. henkilön koira viipottaa jossain, eikä tule, kun kutsutaan. Osaako se?

Ei se osaa. Se voi osata asian kotona tai kotipellolla ilman häiriötä, mutta se ei ole yleistänyt asiaa koskemaan muita paikkoja tai häiriöitä. Koirat eivät ole tyhmiä, mutta ne ovat yksinkertaisia. Niiden yleistämisen kyky on huomattavasti alhaisempi kuin meillä ihmisillä.

Luoksetulo on erittäin tärkeä osa noutoa
Niin kauan kun luoksetulo ei ole varma kaikissa tilanteissa (ärsykekontrolli), ollaan harjoitteluvaiheessa.  Näin ollen luoksetuloja pitää vahvistaa jatkuvasti. Palkkaa koiraa jatkuvasti luoksetuloista koiralle mieleisellä palkalla. Kiinnitä huomioita, ettei luoksetuloa seuraa rankaisua ihan huomaamatta. Se voisi olla vaikkapa:

  • joutuu aina kiinni, kun tulee luokse
  • koirasta otetaan ikävästi kiinni aina, kun tulee luokse (esim. kaulanahkasta)
  • koiralle ollaan vihaisia, kun se tulee luokse. Se ei ymmärrä, että sille ollaan kenties vihaisia siitä, että se karkasi tms.
Jälkimmäisestä tulee mieleen sellainen ikävä kokemus, jossa olin tahtomattani mukana vajaa 20 vuotta sitten. Ulkoilutin omia koiriani Tuusulan Firan montuilla ja vastaan tule nuori doggiuros, joka karkasi meidän narttujen luokse eikä heti palannut omistajansa luokse. Kun se vihdoin palasi sinne, omistaja hakkasi koiran. Itse nuorena tyttönä pelkäsin tilanteessa ja en pystynyt silloin puuttumaan siihen ja siitä olikin pitkään paha mieli. Ei varmasti parantanut koiran luoksetuloa tuo. Tämä nyt on aivan äärimmäinen esimerkki, mutta myös pienempikin mielipaha saattaa ratkaisevasti heikentää koiran luoksetuloa.

Ilon kautta vahvistaminen menee niin, että koiralle tulee aina hyvä mieli, kun se tulee ohjaajan luokse. Sen tulee haluta palata sinne. Sen pitää olla parasta maailmassa. Palkkioksi voi taas käyttää, mitä ikinä koira haluaa. Oma rotuni ainakin hyvin usein kokee ihan juoksemisen isona palkkana. Tosin kaikista helpointa ja vähiten ajattelutyötä seuraa namilla palkkaamisesta. Varsinkin, jos koiran ruokinta hoidetaan esim. lenkin yhteydessä palkaamalla. Nälkäinen koira tulee mielellään luokse ja sitä on helppo palkata ruualla. 

Jos tuntuu, että luoksetulossa on vielä hiottavaa, niin haastan sinut luoksetulohaasteella:


Tästä tulee yhteensä 5000 toistoa ja on toteutettavissa aivan helposti (kokeiltu on), vaikka olisi kuinka vähän aikaa. On sen koiran kanssa kuitenkin lenkkeiltävä. Lenkin aikana tulee vielä harjoiteltua monessa eri paikassa ja eri häiriöissä.

Aurinkoista toukokuuta!

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!