Palkkion laatu ja olisihan se pitänyt tietää....

Never ever underestimate palkkion laatu! Jep jep, tämänhän olen oppinut eläinten kouluttajakurssilla jo ihan alussa. Tässä tilitys aiheesta. 

Siis eli senhän minä olin unohtanut omalla kohdallani tyystin, vaikka aina sanon siitä asiakkaille. Meillä Ninni Neidin kanssa on ollut viimeisen kuukauden ajan takkauista noudon suhteen. Ninni ei ole välittänyt kanvaasidameista lainkaan... Minulla on psyykkisenä rasitteena vanhoja noudon epäonnistumisia ja siksi paineistun siitä aika paljon, jos se ei onnistu. Ninni on ohjaajalle hyvin herkkä, niin tottahan kokee kaiken myöskin vahvasti. Tiedän, että kaiken voi koiralle opettaa ja mikään ei ole mahdotonta, kun tarpeeksi yrittää (tai ainakin melkein). Mutta kuitenkin...

Ninni Neiti

No mutta kaikki kääntyi: ostin koirien märkäruokapusseja ja aloin palkkaamaan koiraa niillä. Se muutti koko tilanteen ihan päälaelle: koira, joka ei halunnut noutaa dameja, lähti noutamaan innokkaasti niitä ja pääsimme heti 20 toistoon. Testasin samana päivänä kolmessa eri paikassa ja kaikkialla sama juttu: toimii. Ninnihän siis osaa koko noutoketjun ennestään, mutta teini-ikä toi nämä haasteet. 
Mitä hyötyä on palkkion laadun huomioimisesta:
  1. Toistoja voidaan ottaa enemmän (toiston kestävyys)
  2. koiran motivaatio pysyy korkealla
  3. voidaan pitää pidempiä koulutussessioita
  4. koiran oppii nopeammin (koska on motivoituneempi ja toistoja tulee enemmän)
Palkkion laadussa on tärkeää huomioida juuri se, mitä koira tavoittelee ja opetella käyttämään sitä/niitä asioita. Ohjaajalla on hyvä olla useita ässiä "takataskussa", joilla voi sitten nostaa koiran virettä sopivasti ja innostaa koiraa uudelleen. Ässien tietäminen vaatii koiran tuntemista ja myös jatkuvaa kokeilua. Ei voi tietää, jos ei kokeile.

Jos et usko, niin kokeile!

Aurinkoita helatorstaita!

Ulla


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?