Smartdog-testistä apua koulutukseen

Onko koskaan tullut mieleen, että olisi kiva nähdä koiran aivojen sisälle ja ymmärtää, mitä se näkee ja ymmärtää? Entäs onko ollut haasteita koulutuksessa? Tai haluaisitko jo varhaisessa vaiheessa tietää mahdollisimman paljon koirasta? Voi olla, että SmartDOG-testeillä saat lisää tietoa koirastasi.

Niisku, huikea testaamani italianvinttikoira


Vaikka kuinka luulee tietävänsä koirastaan jos nyt ei kaikkea niin paljon kuitenkin, niin aina ne yllättävät. Omista koirista kaksi on testattu SmartDOG KOGNITIO-testillä (ja muuten ovat käyneet lt:ssä, mh:ssa ja kumpikin on palkittu VOI1-tuloksella rodunomaisessa kokeessa). Kuitenkin kummankin SmartDOG-testi avasi taas arvokkaita uusia näkökulmia kumpaankin koiraan. (Edit: on itseassa kaksi muutakin koiraa testattu SmartDOG:lla. Unohtui vaan tässä kirjoittamisen melskeessä. Niistä myöhemmin lisää.)

Eddie

Eddie, joka on 9 vuotias käyttölinjan cockeri, paljastui olevan huomattavasti näppärämpi koira henkisesti, kuin olin kuvitellut. Koira on aina ollut hyvin suoraviivainen koira, jolla ei koskaan ole huonoa päivää. Tavallaan olin aina tiennyt, että sillä on hyvä itsehillintä. Ystävä kerran sanoikin siitä, että jos se tekee jonkin virheen (esim. menee paukkuun), niin se valitsee tehdä niin. Ei sen takia, että se ei pystyisi hillitsemään itseään.  SmartDOG-testissä se osoitti hyvää itsehillintää. Eleitä kuvittelin sen lukevan paremmin, mutta itseasiassa se lukee niitä vain kohtuullisesti ja parhaiten vartalon kiertoa ja katsetta. Tämä oli arvokas tieto, sillä olenkin aina ajatellut, että miksi noudossa sen ohjaaminen on välillä niin haasteellista. Tilaan liittyvät ongelmat se ratkaisee itsenäisesti ja nopeasti. Hyvä juttu esim. noutamisen kannalta. Mahdottomassa tehtävässä se on ehdottomasti enemmän ihmiseen tukeutuvainen, mutta pystyy myös ratkomaan ongelmia itse. Tämä on mielestäni metsästysspanielille rodunomainen tulos. Tällaisia minä niiden toivonkin olevan. Loogisen päättelyn tehtävää se ei ratkaissut, mikä oli tavallaan ihan hyvä. Nimittäin jos ovat kovinkin näppäriä siinä, niin se saattaa vaikuttaa koulutettavuuteen siten, että kyllästyvät toistoihin ja kouluttajan tulee olla kovin näppärä varioimaan harjoitteita. Eddie ei koskaan kyllästy toistoihin. Eddie ei ole eleillä huijattavissa, joka korreloi sen eleidenlukutaitoon. Näin ollen se ole ohjaajan ohjausvirheistä niin moksiskaan. Muistitehtävässä se muisti kaksi aikaa, muistiin vaikutti se, että se hiukan kiihtyi odottaessaan. Tähän olisi pitänyt jo nuorempana osata kiinnittää huomiota. Eddie pystyy matkimaan ihmisen mallia, mikä johtaakin siihen, että olisi mielenkiintoista opetella se Do as I Do-koulutusmenetelmä. Kaiken kaikkiaan testissä se osoitti olevansa koira, joka on innoissaan tehtävistä, epäonnistuminen ei haittaa ja ihmiset ovat kivoja.

Miina

Miina 6,5, on Eddien tytär ja aivan päinvastainen eläin. Miinalla on aina ollut mielestäni erinomainen koulutettavuus, mutta siihen on aina liittynyt herkkyys, jota on pitänyt opetella käsittelemään. SmartDOG-testin paras anti Miinan kohdalla oli, että koira kokee epäonnistumisen rankaisuna ja tämä vähentää sen yrittämistä  ja laskee virettä. En minä ollut sitä sittenkään oikein ymmärtänyt sen kohdalla. Ei se olekaan ollut liiallista ohjaajapehmeyttä. Koira vaan haluaa tehdä oikein ja sille tulee paha mieli, kun se ei onnistukaan. Se pehmeys onkin itse koulutustilanteeseen liittyvää, ei minuun liittyvää. Eli kun suunnittelen treenejä, on otettava huomioon, että tehtävien tulee olla riittävän haastavia, mutta koiran tasolle sopivia, jottei tilanne pääty umpisolmuun. Miinasta minulla ei ole raporttia, koska Miinan testaus liittyi testaajakoulutukseen ja sen rutiiniin. Muistissa on kuitenkin se, että sillä ei ole impulsiivisuutta ja itsehillintä on hyvä. Tämä on käyttötarkoituksen osalta todella hyvä. Eleitä se luki paremmin kuin isänsä ja oli niillä myös johdettavissa harhaan. Tärkeää ymmärtää sen ohjaamisessa, että on tarkka, mitä itse tekee. Se on voimakkaasti (kehen tahansa) ihmiseen tukeutuva, rauhallinen ja pohtiva (toisin kuin isänsä 😆).

Testaajakoulutuksessa  ja -harjoittelussa (joka oli pitkä ja huolellinen) on käynyt ilmi, kuinka helpottuneita osa ohjaajista on, kun tuovat koiransa testiin. Testi joko vahvistaa heidän käsitystään koirastaan tai avaa uusia ulottuvuuksia. Eräs asiakas kuvasi koiraansa erityisherkäksi ja oli iloinen, että testi vahvisti sen, että kaikki vika ei ollut kouluttajassa. Saattoi olla itselleen armollinen: koira on sellainen kuin on, ja kaikki voitava on tehty.

Voi olla tietysti, että testi saattaa paljastaa koirasta jotain sellaista, mikä ei ole niin mieleistä vaikka harrastuksen kannalta. Tämäkin kuitenkin arvokasta tietoa koirasta. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, mutta toisaalta tieto lisää myös helpotusta. Asioille on selitys.



SmartDOG-testit perustuvat tieteellisesti validoituihin testeihin, jotka mittaavat koiran kognitiota. Tällaisia testejä ei ole aikaisemmin ollut suurelle yleisölle tarjolla. Useimmat muut testit ovat joko rohkeus-arkuus-akselin testejä tai rodunomaisia testejä/kokeita. SmartDOG-testit sopivat kaikille koirille rodusta riippumatta. Myös yleensä kaikkein arimmat koirat voidaan tuoda testiin. Koiran ei tarvitse osata mitään, mutta koulutuksesta ei myöskään ole mitään haittaa. Pentutesti on suositeltava tuleville harrastuskoirille, sillä sen voi tehdä jo 3kk ikäiselle koiralle.  Lisää tietoa testeistä täältä


Mitä on kognitio? Kirjoitin jutun siitä syksyllä.

Ulla, SmartDOG-lisenssitestaaja

Eddien testistä videota:


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?