Kokemuksia pennuille

Tämä on muuten 101. b blogikirjoitus tähän blogiin.

Kasvattajalla on valtava merkitys siihen, kuinka pennun aivot kehittyvät. Mitä enemmän pentu saa hyviä kokemuksia eri asioista, sitä enemmän sille tulee yhteyksiä aivojen synapsien välille. Tuleeko pentujen aivoista Helsingin Metro vai London Underground? Kumpi on parempi? Mitä enemmän yhteyksiä, sitä henkisesti kestävämpi ja toimivampi koira.Mitä kokemuksia kasvattaja voi tarjota pennuilleen?

Alustoja: Alustaepävarmuus on iso tekijä monen harrastuskoiran ja miksei kotikoirankin elämässä. Kun pentu on nopeanoppimisen vaiheessa n. 3-12 viikkoa kokenut useammanlaisia alustoja, niin se on varmempi myös aikuisena. Alustat voi olla mitä vaan mielikuvitus tuo mieleen. Ihan yksinkertaisia asioita. esim. puu, betoni, asfaltti, laatat, kirjavat lattiat, kiiltävät lattiat, epätasaiset pinnat jne.

Tässä pennut ovat pihakeinussa, joka hiukan heiluu pienestäkin liikkeestä.

Tässä taas pentu tutustuu peiliin, joka on maassa.


Paikkoja: Mielikuvitus on vain rajana, kun erilaisia paikkoja alkaa miettimään. Etupiha, takapiha, auto, kesämökki, ranta, metsä, pelto, eläinlääkäri, kauppakeskus, parkkipaikka jne. Mitä enemmän pentu saa kokemuksia, sitä helpompi se on vanhempanakin viedä eri paikkoihin.

Tässä pennut ovat esimmäistä kertaa metsässä mummun turvallisessa seurassa.

Ensimmäistä kertaa rannalla.


Ihmiset: mitä enemmän pennulla on _hyviä_ kokemuksia erilaisista ihmisistä, sitä helpompi sen on hyväksyä vieraita ihmisiä myöhemmin. Erityisesti lapset ovat hyviä (mutta täysin valvottavia) kumppaneita sosiaalistamiseen.Erilaiset elementit ja esineet: pennuilla on hyvä olla erilaisia esineitä ja leluja, joiden kanssa voivat leikkiä. Ne tulisivat olla eri muotoisia, eri materiaalia ja kenties eri äänisiäkin *(vinkuvia, rapisevia, kolisivia jne.) Pennut tulisi totuttaa uusiin ja erikoisissa paikoissa oleviin esineihin. Erilaiset äänet tulisivat mukana ohjelmassa. Pentujen tulee tottua kaikkiin kotielämän ääniin imurista lähtien. Pennuille voisi myös soittaa jotain äänitettä, jossa on kaikenlaisia ääniä laukauksesta formuloihin. Huom! Kaiken tulee tapahtua kohtuudella ja varovaisuudella. Liikaa ihan mitä vaan voi aiheuttaa vahinkoa.

Pennuille aiheutuu vahinkoa liian rauhallisesta ja hiljaisesta ympäristöstä. Pieni stressi välillä kehittää koiraa kestävämmäksi elämän eri asioille. Pentua ei pidä mennä heti auttamaan, jos se ponnistelee esim. kynnyksen yli tms. Sen on hyvä kokea turhautumista ja ratkaista itse pienet ongelmansa. Suuret luonnollisesti ratkaisee ihminen.

Ulla

Ps. Pennut kasvavat kovaa vauhtia! Kesäpennut ovat niin ihania, kun niille on niin helppo keksiä puuhaa. Ja oppivat varmasti sisäsiistiksi nopeasti. Olemme jo kovasti harjoitelleet ulkona pissaamista ja kakkaamista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?