Varhainen neurologinen stimulaatio pennuille


Early neurological stimulation (ENS) tai miten se Suomessa tunnetaan paremmin Biosensor-ohjelma auttaa pentuja kehittymäään. Ohjelmalla on tarkoitus kehittää aivojen synapseja. 

Synapsi tarkoittaa siis kahden hermosolun liitospintaa, jonka kautta hermoimpulssi siirtyy tai jää siirtymättä hermosolusta toiseen. Aivojen synapsien määrällä on merkitystä, sillä mitä enemmän niitä on, sitä paremmin koiran pystyy käyttämään aivojaan hyväksi.


Vastasyntyneet pennut ovat kovin erilaisia verrattuina aikuisiin koiriin. Niiden aivot ovat vielä hyvin kehittyämättömät. Ne pystyvät vain imemään, ryömimään ja haistamaan. Niiden ruuansulatusjärjestelmä toimii emon avustuksella ja lämpimänä ne pysyvät emon tai toisensa vieressä. Tutkijat ovat huomanneet, että tässä vaiheessa pennut ovat vastaanottavaisia muutamille ärsykkeille. Näitä ovat liike, kosketus ja lämpötila.

Hiiri- ja rottakokeissa on osoitettu, että ne poikaset, jotka poistettiin pesästä kolmeksi minuutiksi päivässä (5-10 vrk:n iässä), olivat kestävämpiä stressille, kuin niiden pentuetoverit, joille näin ei oltu tehty. Tämä lieviä lämpötilan vaihtelusta johtuva stressi stimuloi niiden hormonaalista systeemiä, aivolisäkettä ja adrenaliinin tuotantoa. Alla olevasta linkistä voi lukea lisää aiheesta englanniksi:
http://breedingbetterdogs.com/article/early-neurological-stimulation (suosittelen).

Biosensor-ohjelmasta on seuraavat hyödyt
  1.  hermoston varhaisempi kehitys
  2.  parempi kardiovaskulaarinen suorituskyky
  3.  parempi vastustuskyky fyysisille sairauksille
  4.  parempi ongelmanratkaisukyky
  5.  sietävät stressiä paremmin.
Oppimiskykyä tutkineissa testeissä ne pennut, jotka olivat läpikäyneet ohjelman olivat aktiivisempia ja valmiimpia tutkimaan asioita, kuin verrokkipennut. Yksinkertaisissa suorituskykyä mittaavissa testeissä stimuloimattomat pennut olivat erityisen kiihtyneitä, äänteleivät paljon ja tekeivät paljon virheitä. Ohjeman läpikäyneet pennut taas rauhallisempia, tekivät vähemmän virheitä ja ääntelivät vain satunnaisesti.

Ohjelma toteutetaan kerran päivässä jokaisen pennun kanssa. Jokaiseen liikkeeseen käytetään aikaa n. 3-5 sekuntia. Aikaikkuna on 3-16 vrk.


  1. Kutitetaan yhtä pennun tassua vanupuikolla (kosketusärsyke)
  2. Käännetään pentu pää ylöspäin (asentoärsyke)
  3. Käännetään pentu pää alaspäin (-"-)
  4. Käännetään pentu selälleen (-"-)
  5. Laitetaan pentu kylmän pyyhkeen päälle. Ei saa estää pentua liikkumasta. (lämpöärsyke)
Huomatkaa: vain kerran päivässä ja aikaa ei saa pidentää! Tarkoitus on vain saada lievä stressi aikaiseksi! Jotkut pennut vastustavat tätä enemmän, kun taas toiset eivät ikään kuin huomaa lainkaan.

Meidän pennuille on tehty Biosensor-ohjelmaa jo vuodesta 2010 asti. Myös tämän nykyisen pentueen se aloitettiin 3 vrk:n ikäisenä. Haluan tehdä kaikkeni, että pennuille saataisiin hyvät eväät tulevaa varten. Aika kasvattajan luona kun on kriittinen!

Pahoittelut kuvien laadusta, mutta kännykällä ei aina onnistu. Tyttäremme Sonja tekee "enssiä":

kutitus

YlöspäinAlaspäin
Selällään

kylmällä pyyhkeellä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?