Eteen!

Eteen lähettäminen tai linjalle lähettäminen on kätevä taito lintukoiralle. Noutajille tämä on sitä perushuttua, joka opetetaan ihan joka koiralle. Kuitenkin myös spanielit ja seisojat hyötyvät suuresti tästä. Nekin pitäisi pystyä lähettämään sokkona sinne, minne riista on pudonnut. Kuitenkin ne eivät aina sitä osaa ja ohjaajille ei ole tullut mieleenkään opettaa sitä koirilleen. Kuinka monta kertaa on metsällä tullut tilanne, että koira ei ole nähnyt pudotusta? Tai se on kenties jälkikäteen tuotu paikalle? Spanieleiden vesityössä käy usein niin, että koira ei markkeeraa pudotusta. Tällöin eteen lähettäminen on tarpeellista. Samoin vaikkapa seisojien VOI-luokan vesityössä on tarpeen voida ohjata koira etenemään suoraan eteen päin.

Tositoimissa Oskun kanssa.


Erityisesti spanielin ollessa kyseessä, tulisi tätä harjoitella hyvin hartaasti. Keskiverto spanieli kun on haastavampi saada etenemään suoraa eteen kauas ohjaajasta. Noutajat ja seisojat ovat suoraviivaisempia etenijöitä, joten niiden kanssa päästään yleensä helpommalla.

Aloitetaan rakentamalla muistipaikka  koiralle. Muistipaikka on sellainen paikka, jonka koira muistaa ja tietää, että siellä on aina noudettavaa. Valitse suora polunpätkä, joka päähän viette koiran kanssa yhdessä 4-5 damia. Heittele damit kasaan koiran nähden. Vie koira polulla muutaman metrin päähän kasasta. Ota koira sivulle ja ohjaa se katsomaan damikasaa. Vie kätesi koiran kuonon viereen ja anna sille käsky. Se voi olla "eteen", "ut", "mene" tai vaikkapa "jah". Kunhan se on aina sama ja eroaa varsinaisesta noutokäskystä. Kun koira palauttaa damin, ota se seuraamaan ja kävelkää pari askelta pois päin. Käänny ja linjaa koira uudelleen kohti dameja ja lähetä. Toista kunnes kaikki damit on kerätty. Päätä harjoitus.

Tässä harjoitellaan eteen lähettämistä ruokakupilla. Näin saadaan asialle "kilometrejä" eli toistoja. Ruoka varmasti motivoi menemään  suoraan ja lisäksi toistoja voidaan ottaa paljon enemmän kuin dameilla. Voidaan ottaa harjoitteluun jo hyvin pienen pennun kanssa.


Pikkuhiljaa voi matkaa pidentää. Jos koira  ei eteneekään dameille suoraan, on matka ollut liian pitkä. Tällöin palataan lähemmäksi. Muutamien harjoittelukertojen jälkeen voit viedä damit etukäteen, sillä toivon mukaan koiralle on muodostunut muistijälki, että siellä on aina jotain. Lyhennä aluksi matkaa, kunnes tiedät, että etenee suoraan. Sitten taas voit pidentää matkaa.

Muutamia huomioita:
*koiran katseen tulee olla lukittunut sinne, minne meinaat lähettää. Muutoin se sinkoaa tangentin suuntaan.
*spanielille tuottaa haasteita hakualueen ulkoraja. Se on aina pidetty lähellä ja nyt sen täytyisi lähteä kauemmaksi. Käytä aikaa pikkuhiljaa matkan pidentämiseen.
*muistipaikkoja voi olla jatkossa useampia ja haatavammissa paikoissa. Voi rakennella niitä lähes minne vain.
*tätä voidaan harjoitella myös esteen tai vesistön yli tai veteen. Huomaa, että rajapinnat ovat usein koiralle haastavia!
*ajatus on se, että koira oppii luottamaan, että kun lähetät eteen, niin siellä on jotain.  
*koira olisi parasta olla ihan suorassa perusasennossa, jotta varmasti lähtee suoraan etenemään. Mitä vinompi perusasento, sitä varmemmin sinkoaa jonnekin muualle.

Kuvassa koira harjoittelee eteen lähetystä rajapinnan kanssa. Eli eteen pitää mennä, vaikka vesi tulee vastaan.


Ulla

Ps. Elämme jännittäviä aikoja: J-pentujen pitäisi syntyä tuota pikaa!

Pps. Eilen oli taas joulu: Firedogin tilaus saapui. Suomi-kokoelman damit, kanidamit ja pillit saivat runsaasti täydennystä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?