Positiivinen oppimiskokemus

Olen suorittanut tässä kevään aikana eläintenkouluttajan ammattiopintoja. Aivot ovat nyrjähtäneet monta kertaa, kun olen opetellut ajattelemaan miten eläin oppii ja miten operantisti kouluttaminen tapahtuu. Kevät on ollut antoisa ja syksyllä oppiminen jatkuu. 

Tässä on yksi hahmoittamani asia. Seuraavaan kysymykseen piti vastata kirjallisesti: 

Selvitä positiivisen ja negatiivisen vahvisteen ja rankaisun tunnekorrelaatiot ja anna jokaisesta käytännön esimerkki. 

Näin sitten vastasin:


1. Positiivinen vahviste (R+) Kun saa mitä tavoittelee, kokee tietysti mielihyvää ja innostusta. Ihmistä ajatellen vaikkapa, että pomo sanoo: Hyvin tehty! Saat ensi palkassa 100 euroa ekstraa. Tästä syntyy mielihyvä ja tällöin motivoituu enemmän yrittämään. Sama koskee luonnollisesti eläintä, mutta palkan tultava nopeammin kuin ihmisellä. Toiminta siis näin ollen lisääntyy. (Voi olla vaikkapa lelu, nami, mieleinen toiminta tms)

2. Negatiivinen rankaisu (P-) Kun menettää, mitä tavoittelee, tulee pettymys ja motivaatio laskee. Ikään kuin ei yllä työssään tavotteeseen ja bonus jää saamatta. Tällöin yrittämisenhalu laskee. Toiminta näin ollen vähenee. (Voi olla vaikkapa, ettei pääsekään ulos, jos ei rauhoitu.)

3. Positiivinen rankaisu (P+) Kun kokee uhkaa, niin pelottaa. Ja passivoituu. Jos pomo uhkailee, niin vähinkin motivaatio häviää ja lakkaa yrittämästä. Toimita siis vähenee. (Voi olla lyönti, taluttimen nykäisy, ohjaajan uhkaava käytös tms.)

5. Negatiivinen vahviste (R-) Vältää uhkan, niin kokee helpotusta. Mutta ehkä jäljelle jäävää pelkoakin, uhkan saattaessa ehkä uusiutua? Vähän kuin juuri olisi välttänyt yt:ssä potkut, mutta pelottaa, että koska tulee uudet yt:t. Koira jolla on ajoittain kovakourainen ohjaaja varmasti kokee helpotusta, kun höykytys loppuu, mutta varmasta pelkää sen uusiutuvan. Toiminta saattaa lisääntyä tai sitten ei? (Paine poistuu esim vaikkapa hevosella pohkeen paino väistyy, kun se tekee halutun liikkeen.)

P=punishment
R=renforcement

Tästä opin mielestäni aika kivasti, mikä on positiivisen koirankouluttamisen ydinajatus. Kun koira kokee positiivista onnistumista, niin se toistaa mielellään opittavaa asiaa. Eli eläimen tunnetila on oppimisessa tärkeintä ja onnellinen olo lisää oppimishalua.


Tässä koulutan Berta-hevoselle eläinlääkärikäytöstä eli silmätippojen laittamista. 

Ps. Ihan kaikki eläimet (myös ihmiset) oppivat samalla tavalla kun sen oikein oivaltaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?