Häiriöharjoittelua

Sain tehtäväksi harjoitella jotain asiaa koiran kanssa niin, että koira varmasti sen hallitsee. Valitsin noudon luovutuksen Eddien kanssa. Eddie on pennusta lähtien ominut vahvasti noutoesineitä oli se sitten kenkä, dami tai riista. Luovutus ei koskaan ole ollut kaunis vaan lähinnä vauhdista sieppaaminen. Kun se oli vuoden vanha (täyttää siis kahdeksan seuraavaksi) se veti 20 m säteellä olevia kieppejä ympärilläni ja minulla oli iso työ saada se tulemaan luokseni esineeni kanssa. Halusin itselleni positiivisen oppimiskokemuksen Eddien kanssa juuri tästä aiheesta, koska vieläkin huomaan, että minua hermostuttaa, kun se edelleenkin saattaa tehdä kunniakierroksia.

Eddie elämäni musta mies.


Lähdin siitä miettimään, että mikä on sen mielestä paras palkka. Sehän palkaantuu hyvin helposti monesta asiasta (ehdoton plussa koirassa) ja varsinkin esineen kantamisesta. Mikä menee sen yli? Riittävän makoisa ruoka! Ei saa olla mikään kuivanappula! Uskon vahvasti, että koko omimisongelma olisi saatu ratkaistua jo pentuvaiheessa, kun olisin tajunnut, että mikä koiraa vie ja kuinka se palkkaantuu ja oppii. Eddielle usein riittää pelkkä työ tai kehu palkaksi, mutta joskus pitää olla ovelampi kuin se.

Suurin edistyksen hidaste meillä on ollut se, että kuvittelin, että sen voi kouluttaa valmiiksi ilman mitään syötäviä palkkoja. (Koska kyllähän nyt metsästyskoira pitää ilman namipalkkaa kouluttaa tjms.). Ehkä siihen joku pystyy, mutta eivät tosiaa kaikki ja vielä saattaa olla, että tulee eteen se koira, jonka voisi hyvin kouluttaa, jos vain antaisi periksi asialle.

Eli tosiaan lähdin pohdiskelemaan Eddietä ja miksi se tekee niin kuin tekee. Lopputulema oli se, että en ole käyttänyt sillä oikeaa palkaa ja tehnyt riittäviä toistoja. Joten lähdin toteuttamaan sen kanssa tätä ohjelmaa 20 toistoa 20 eri paikassa ja 20 eri häiriössä. Pikainen laskutoimitus osoittaa, että tällöin tulee 8000 toistoa. Eikä ole edes mikään vaikea toteuttaa. Jos ottaa tavoitteekseen 20 toistoa päivässä ja joka päivä harjoittelee uudessa paikassa tai uudessa häiriössä, niin siinä ei kauaa nokka tuhise, kun on 8000 toistoa kasassa. Tällöin koira kyllä varmasti osaa asiansa.

Eddien kanssa tehtiin toistoja etupihalla, takapihalla, metsässä, pellonlaidalla, Märkiön grillillä, Rajamäen uimahallilla, mökillä, Willan parkkihallissa, kadulla, Lounan hallilla, Järvenpään rantapuistossa, kaniaitauksessa jne. Häiriöinä olivat lapset, aikuiset, vieraat koirat, autot, rekat, pennut, kanit, linnut, useita häiriöitä yhtäaikaa, muut treenavat koirat jne. Meillä oli todella hauskaa harjoitellessamme ja loppujen lopuksi ei mennyt kovin paljoa aikaakaan, kun koirat kulkivat mukana milloin missäkin.

Lopputuleman on seuraava: (videon on kuvannut 5 vuotias poikamme :) )Eddie on siis musta käyttölinjan cockerspanieli uros, joka on valmiiksi koulutettu metsästyskoira ja todisteena siitä on SPME-kokeen voittajaluoka 1-palkinto. Todellinen työnarkomaani, jolta into ei koskaan lopu. Elämäni koir!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!