Ensimmäinen Puppy Culture-pentueeni

Kuten varmaan osa ainakin tietää, niin meillä kasvatetaan työlinjaisia cockerspanieleita ja tänä keväänä meillä oli yhdeksäs pentue: Ladysplit's (Kahdeksan pentuetta näkyy Koiranetissä, sillä F-pentue kuoli kokonaisuudessaan alle viikon ikäisenä.)

Olen ollut aina kiinnostunut koiran luonteesta ja kehityksestä. Miten kasvattaja voisi tukea pentuettaan matkalla tasapainoisiksi koiriksi? Mikä on kasvattajan vaikutus onnistuneessa lopputuloksessa? Voiko kasvattajan toimilla olla jopa vaikutusta seuraaviin polviin (epigenetiikka)? Miten kasvattaa toimivia metsästyskoiria, joiden kouluttaminen on helppoa ja koirien kanssa eläminen on "iisiä"?

Loppumattomalla matkalla kohti totuuden lähdettä törmäsin syksyllä Facebookissa Puppy Culture Discussion Group-keskusteluryhmään. Siitä innostuneena tilasin Jane Killionin DVD-setin ja innostuin ihan valtavasti Puppy Culturesta. Päätin soveltaa sitä seuraavaan pentueeseeni, joka oli tuloillaan helmikuussa 2016.Iris

Kasvattajalla on ihan perustavaa laatua olevan mahdollisuus vaikuttaa tai olla vakuttamatta (tai jopa vaikeuttaa) pentujen kehitykseen. Koiranpennun aivot kehittyvät valtavasti ensimmäisen 12 viikon aikana. Käymällä läpi pentujen kanssa tietynlaisia harjoitteita tai tehtäviä sopivassa kehitysvaiheessa, voidaan tukea koiran aivojen ja fysiikan kehitystä kohden tasapainoista koiraa. Kahdentoista viikon aikana pennulla on monta eri vaihetta. Voidaan sanoa, että pennulla on mahdollisuusikkuna (opportunity window), joka on syntyessä täysin auki ja se sulkeutuu pikkuhiljaa viikko viikolta kunnes noin 16 viikkoa vanhana se on täysin sulki tai vain hiukan rakosallaan. Huolehtimalla, että pentu saa oikeita kokemuksia oikeaan aikaan käytetään tuo aika hyväksi.

Itse vein oman pentueeni kanssa ohjelman läpi lukuunottamatta puppy partya. Siihen ei valitettavasti ollut aikaa, sillä työnantajani "siviilissä" huolehti siitä laatimalla tiukkoja työvuorolistoja. Otin todesta pentujen elämän ja kokemusten rikastamisen (enrichment). Pyrin päivittäin tarjoamaan pennuille uusia kokemuksia: uusia materiaaleja, uusia alustoja, uusia leluja, uusia paikkoja, uusia ruokia ja uusia ääniä. Tein erilaisia tehtäviä pentujen kanssa (esim. ruokakippo aitauksen ulkopuolelle ja pennun tuli itse etsiä tiensä ulos aitauksesta.) Opetin pennut myös pyytämään kontaktia (manding) naksulla. Tässä mielestäni onnistuin varsinkin Iriksen kanssa hyvin. Iris oli meillä pisimpään ja se todellakin tarjoaa istumista ja katsekontaktia aina kun tulee eteen.

Teen koosteen videoista, kunhan saan ladattua ne Youtubeen kaikki. Sillä aikaa voit kurkkailla videoita kennelin  Facebook-sivulta.

Toivo


Toivo, yksi pentueen uroksista, kävi nyt reilun 3 kk iässä Smartdog-yrityksen pentutestipilotissa. Ja osoittautui siellä hyvin ongelmanratkaisukykyiseksi nuoresta iästään huolimatta. Katriina Tiira kommentoi Toivoa näin:

"Toivo oli oikein vauhdikas,avoin ja nokkela pikkumies.  Tilaan liittyvässä ongelmanratkaisu tehtävässä mietin että onkohan pikkuisen liian nuori mutta tekikin 2. parhaimman suorituksen kaikista testatuista koirista.

Jännittävää nähdä koko testin tulos, kun se tulee. Oli miten oli, niin uskon Toivon todellakin hyötyneen PC:stä. Vaikea on kuvailla ohjelmaa. Se pitää katsoa itse. Saat DVD-setin Täältä.

Seuraan tiiviisti pentujen kehitystä ja on todella jännä nähdä millaisia metsästys- ja harrastuskoiria niistä tulee. Aion myöskin jatkossa soveltaa Puppy Culturea pentueisiini, vähintäänkin sen takia, että kun näin niin  paljon vaivaa niiden kanssa, tutustuin niihin paremmin kuin yhteenkään pentueeseen aikaisemmin. Näistä todellakin tuli yksilöitä ja ihania sellaisia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!