Siedä keskeneräisyyttä!

Kuinka monta kertaa sitä onkaan ärsyyntynyt, kun koira ei kerrasta tai parista osaa asiaa. Tai ei etene juuri sillä nopeudella, mitä minä ihmisenä olen vaatimukseksi asettanut. Miten sitä aina ärsyyntyy, kun koira ei tee, koska sen "pitäisi osata"? Minä sorrun siihen jatkuvasti, vaikka tässä vaiheessa pitäisi jo tietää paremmin. Keskeneräisyyden sietäminen tuntuu olevan ihmiselle vaikeata.



Kaikki oppiminen vaatii aikansa. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka lukeminen. Jokainen lapsi on erilainen, ja oppii omassa aikataulussaan. Hyvin harva ei opi koskaan. Hoputtaminen ei auta ollenkaan, vaikeuttaa vaan prosessia. Sama koskee koiraa. Joten tilaa ja aikaa oppimiselle ja ymmärtämiselle tulee antaa.

Tärkeää on ymmärtää, että koira osaa kulloisenkin tehtävän vasta, kun
  1. Vihje saa aikaan välittömän oikean reaktion (latenssi on nolla)
  2. Suoritus tapahtuu aina samalla tavalla
  3. Se on sujuvaa joka paikassa
  4. Kestää häiriötä
  5. Koiran vire pysyy hyvänä
Jos nämä eivät toteudu, niin koiran oppimisprosessi on käynnissä ja sen pitää vielä harjoitella. ”Sen pitäisi osata!” Tämä on kuultu monen harrastajan suusta, myös minun. Mutta ei se aina ole niin. Jos koira ei suoriudu tehtävästä, niin se tarvitsee lisää harjoitusta. Jos se osaa kotona, mutta se osaa koulutustapahtumassa, se tarvitsee lisää yleistystreeniä ja häiriössä harjoittelua. Jos koira tiputtelee tiputtaa esineen ohjaajan jalkoihin luovutuksessa, niin tarvitsee lisää luovutustreeniä. Jos se ei tule luokse, se tarvitsee lisää luoksetulotreeniä jne. Harjoittelu tekee mestarin, mutta harjoittelun tulee kohdistua oikeaan asiaan. Jos luovutuksessa on ongelmia, niin ei ole mitää järkeä harjoitella koko noutoa. Jos koira ei pysty häiriössä ottamaan katsekontaktia, niin sen kanssa ei voi ottaa vaikeampaa treeniä siinä tilanteessa.

  • Anna koiralle aikaa oppia, omaksua, reagoida ja ymmärtää! Tällöin säästyvät ne omatkin hermot. 
  • Älä ota koiran virheitä henkilökohtaisesti, se ei tee niitä ollakseen fittimäinen.
  • Opettele sietämään keskeneräisyyttä. Taitojen rakentuminen kestää aikansa.
  • Huolehdi, että kriteeri on sopiva. 
  • Palkkionlaatu on kohdallaan
  • ajoitus on oikea-aikainen
  • Vahvisteita tulee alkuvaiheessa riittävän taajaan  
  • Toistoja on riittävästi  
  • Älä hermostu! Se ei ole oikein koiralle, eikä itsellesikään! 

Ei ole olemassa pikaratkaisua. Kriittisen koulutusmassan saavuttaminen vaatii töitä. Koulutusmassa tarkoittaa tässä riittävän paljon onnistuneita toistoja muodostavat osaamisen. Tavallaan on armollista tietää, ettei koiran osaamattomuus ole kenenkään vika. Se vain tarvitsee lisää oikeanlaista harjoittelua. Näin voi suhtautua neutraalisti asiaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?