Pistä koira tekemään töitä ruokansa eteen

Edellisestä blogikirjoituksesta on jo kuukausi! Tässä välissä olemme muuttaneet (maalta taajaman kupeeseen) ja nyt alkaa muuttoprosessissa olla vihdoin jotain järkeä. Aikaa ovat vieneet myös toinen työ ja koulu ja luonnollisesti omat koirat ja perhe. Nyt kuitenkin pyrin normaaliin päivitystahtiin, joka on noin kerran viikossa.

Otsikossa on päivän aihe. Olin muutama vuosi sitten Tuire Kaimion luennolla, jossa hän puhui mm. koirien käyttäytymistarpeista. Sieltä jäi mieleen soimaan seuraava lause: "Koirilla on tarve tehdä töitä ruokansa eteen." Minulla ja niin varmasti monella muullakin on ollut tapana pari kertaa päivässä lyödä kuppi koiran naaman eteen ja "ole hyvä". Ehkä kenties koira on joutunut odottamaan lupaa syödä tai sitten ei. Meillä lupaa on odotettu. Tuleeko tässä tarve tyydytettyä? Sehän lankeaa kuin  sille entiselle Maunulle illallinen.


Nyt on elämä on niin kiireistä ja koirien osalta usein hyvinkin rajoitettua, niin voisi hyvinkin pysähtyä miettimään sitä, että kuinka koiran tai koirien elämän voisi tehdä mielekkäämmäksi. Samalla voisi myös kouluttaa koiraa ja vahvistaa tarpeellisia käytöksiä esim. luoksetulo, lähellä pysyminen, istuminen jne. Usein tapaan työssäni koiria, jotka karkailevat, niillä ei ole kunnollista luoksetuloa tai niitä ei tippaakaan syystä tai toisesta kiinnosta ohjaaja. Näille annan neuvoksi, että pistä se koira tekemään töitä ruokansa eteen. Koira ruokitaan vain kädestä ja vain, kun tekee, mitä kulloinkin on kriteerinä. Kun ohjaaja täysin kontrolloi resurssia (ruokaa), niin ote koirasta vahvistuu.  Ruuan voi antaa lenkin tai koulutuksen yhteydessä. Tämä toki toimii muidenkin koirien kanssa.



Olen todella innostunut tästä itsekin. Meillä koirat saa ruuan lenkkien ja treenien yhteydessä, kun minä ruokin ne. Isäntä antaa niille yleensä ruuan kiposta. Päävastuu ruokinnasta on minulla ja usein ne eivät saa kiposta ruokaa päiviin. Koirat saavat noin puolet ruuasta raakana. Mitä minä olen tehnyt viime aikoina koirien kanssa:
  • ruokkinut ne maasta kylvämällä sapuskan milloin mihinkin. Tämä toimii erityisesti kuivamuonan kanssa. Kun kaikki koirat pitää aktivoida kerrallaan, niin kun kylvää monta desiä nappulaa ketoon, niin koirilla on paljon tehtävää ja nenä tekee töitä. Tämä tosin vahvistaa haistelua ja ei lisää ohjaajasta kiinnostuneisuutta, mikäli se on ongelma. Näiden kanssa se ei sitä ole. 
  • lenkillä palkinnut sponttaaneista ja pyydetyistä luoksetuloista (koko porukka ja yksitellen). Tämä on käytössä päivittäin varsinkin päivän peruslenkillä.
  • vahvistanut treeneissä sopivaa käytöstä (ihan mitä vaan haluan)
  1. treenannut suuntia
  2. pysähtymisiä
  3. luopumisia
  4. istumisia
  5. haussa käännöksiä
  6. seuraamista
  7. noutoja
Mitä on seurannut: koirat ovat paremmin kuulolla ja monet käytökset ovat vahvistuneet. Esim. Miina tarjoaa haussa parempaa kontaktia kuin ennen. Sillä on ollut hyvä haku oikeastaan aina ja ainoa asia, mikä minua on siinä vaivannut on se, että kontakti olisi voinut olla parempi. Haluan, että koiralla on aina puoli silmää minussa, kun tekee hakua. Ninni pysyy paremmin lähellä. Sillä on ollut pennusta lähtien vahva tendenssi hakeutua kauaksi. Hyppiminen on radikaalisti vähentynyt. Sillä on ollut kivulias tapa hypätä terävästi vasten luoksetulon yhteydessä. Mummukoira ei huku, kun kulkee namin toivossa mukana lenkeillä. Eddiellä luovutukset ovat parantuneet. Kaikki ovat selkeästi tyytyväisiä elämäänsä ja levottomuus on vähentynyt. Eikä varsinaista koiriin kuluvaa aikaa ole mennyt yhtään enempää kuin ennenkään. Omat päivät ovat niin allakoituja, että on ollut pakko keksiä vaihtoehtoja tuntien lenkeille, joita ei aina vaan ehdi tekemään.

Ninni aamupalalla katsomassa sorsia




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?