Hanki valmentaja!

Jokaisella tulisi olla valmentaja, mentori, personal trainer tai miksi ikinä sellaista kutsutaankaan. Joku joka valvoo, kommentoi, kannustaa ja kehuu. Itse ainakin tarvitsen säännöllistä valvontaa sen suhteen, mitä touhuan koirani kanssa. Taannoin erään treenisession aikana, minulta kysyttiin, että mites se Ninnin seuraaminen? Mikä seuraaminen? What? No enhän minä ollut sitä tehnyt... heräsin siinä kohtaa, että pahus olen unohtanut koko homman. Yksin kun tusaa, niin tulee tehtyä ja oltua tekemättä kaikenlaista. Tämä ei suinkaan ole ainoa kerta, kun palaute on osunut oikeaan.

Minä ja Anni (Whaupley Anniken) vuosien 13 vuoden takaa Tuomo Kotasaaren opissa Kiimingissä.
Mihin nämä vuodet valuvat? Kuva: Tiina Karlström


Hyvä valmentaja
  1. Kehittää itseään jatkuvasti
  2. On kiinnostunut ihmisistä
  3. Kykenee rakentamaan hyvän ilmapiirin
  4. Pystyy antamaan kritiikin rakentavasti
  5. Suhtautuu valmennettaviin yksilöllisesti ja rakentaa valmennusohjelmat juuri heille
  6. Omaa henkilökohtaista kokemusta
  7. Hänellä on pedagogisia taitoja ja tuntee oppimisteoriat
  8. Pystyy perustelemaan asiansa
  9. On järjestelmällinen ja huolellinen
  10. Ei käytä henkistä tai fyysistä pakkoa.
Nämä asiat on totta valmennetaan sitten junnujalkapalloilijoita tai koiraharrastajia. Tietysti jokainen valmentaja on yksilö, jolla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Valmentajalla tai opettajalla on iso vaikutus harrastuksen mielekkyyteen. Muistan aikoinaan ratsastuksen opettajani huutaneen hevosen selässä oleville, että nyt nostatte laukan tai tulen vetelemään hevosia raipalla. Siinä itku kurkussa yritettiin, mutta eihän se pankiissa onnistunut. Tämä muuten saattaa olla syy siihen, miksi ratsastus jäi minulta ja on vuosien varrella muuttunut hevospeloksi (lieväksi mutta kuitenkin). Hyvä valmentaja ei pahoita valmennettavansa mieltä eikä pelottele häntä.

Valmentajalla tarkoitan tässä henkilöä, jolla on pitkäkestoinen valmennussuhde valmennettavaan. Jos kyse on kerran ta pari tapahtuvasta asiasta kyseessä on ennemminkin kouluttaja, joka neuvoo niksin tai pari. Toki ym. kohdat koskee myös häntä.

FI KVA Stawaskogens Goofy "Hessu" Pöppösen Pasin koulutettavana

Kuka voi olla valmentaja? Käytännössä kuka vaan, jolla on kokemusta ja jotain annettavaa valmennettavalle. Hän voi olla harrastaja, ko. harrastuksen tuomari, ammattikouluttaja tai jopa puoliso. Voiko heitä olla useampia? Voi, mutta mitä useampi kokki sitä sekavampi soppa. Varsinkin jos koulutusmenetelmät ovat kovin erilaiset.

Valmentajaa valitessa on tärkeää, että tulee toimeen hänen kanssaan. Valmennussuhde perustuu molemmin puoliseen luottamukseen. Jos sitä ei ole, niin valmennuksesta ei tule mitään. Hyvä mieli ja tunne siitä, että edistyy, on kriitistä oppimisen jatkumisen suhteen.

Miksi pitäisi olla valmentaja? 
  • Jotta edistyy ja etenee oikeaan suuntaa
  • Saa kannustavaa palautetta
  • Valmentaja huomaa sellaista, mitä itse ei tule huomattua
  • Että on joku, jonka kanssa voi vaihtaa ajatuksia
  • Menestys ei useimmiten tule ihan itse puurtamalla oli tavoite mikä tahansa.  
Mukavaa alkavaa viikkoa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?