Mummukoiraa

Meillä on kohta 14 vuotta täyttävä mummukka. Anni on meidän käyttölinjan cockeri numero 2. Koira on tuota Englannista vuonna 2004. Syy miksi kirjoittelen Annista on se, että vaikka mummukka on vanha ja kognitiivisesti alkaa olla pihalla ja kuulokin tuntuu olevan hyvin heikko, niin koira kulkee meidän kanssa lenkeillä. Se voi olla vapaana, koska olen pennusta lähtien opettanut sille, että kun se tulee katsomaan minua, niin saa namin. Tätä on tehty epäsäännöllisen säännöllisesti koko sen elämän ajan. Nyt kun ruoka alkaa olemaan sen elämän ainoita ja suurimpia iloja, niin kaiken aivosumun läpi se  muistaa tulla katsomaan minua lenkillä. Se ei koskaan ole kaukana, koska koskaan ei tiedä, että milloin nami tulee. Koira on toisin sanoen ehdollistunut sille, että kannattaa tulla katsomaan minua jatkuvasti.

Anni 14v

Annilla on vanhuuden tuomia vaivoja. Takapää on hieman voimaton ja askel on välillä huojuu. Siihen voidaan vaikuttaa hieromalla. Lisäksi Annilla on pää vinossa, koska vanhoilla koirilla tyypillinen korvaongelma vaikuttaa tasapainoaistiin. Viime aikoina se on kuitenkin liikkunut hyvin ja varmasti tämä kesä on ollut sille hyvästä. Se jaksaa juosta ja hyppiä omalle sohvalleen ja on aina halukas lähtemään lenkille. Toki aina sitä harmittaa lähteä Eddien kanssa lenkille, koska sen lempiharrastus on juosta pahki näitä meidän narttuja. Se on sellainen oman elämänsä Hessu Hopo ja Urpo, joka ei vaan tajua, että muut eivät diggaa sen leikeistä. Ei uskoisi, että sillekin tulee se 10v joulukuussa...

Käyttöksessä on jo selkeitä muutoksia. Se ei aina ymmärrä pidättää, joten sen jäljiltä on joskus lätäköitä sisällä. Toinen käytökseen liittyvä taantuminen liittyy autoiluun: se saattaa haukkua ja huutaa pitkiäkin matkoja. Kolmas on se, että se ei enää tule kutsusta. Se pitää aina käydä hakemassa, jos haluaa sen vaikka sisälle. En ole varma, johtuuko se kuulosta vai ymmäryksestä.

Anni on ollut ihan huippukoira: huikean hyväluonteinen, upea jalostusnarttu ja käyttökoirana on ollut myös täysin meille sopiva. Tosin melkoisia taiteellisia vapauksia ottava, mutta mitäs siitä. Ite kun tekee, niin tulee sellainen, kun sattuu tulemaan. Jahdeissa kävi aina 11 vuotiaaksi, mutta sen jälkeen alkoi olemaan liikaa itsenäisyttä hommiin. Pari vuotta sitten oli mukana fasaanijahdissa, mutta keskittyi vain kerjäämään makkaraa notskilla. Yhden linnun kävi nostamassa laavun takaa ja palasi heti makkaralle. Eli riista ei enää kiinnosta rouvaa lainkaan. Ehkä hyvä niin...

Anni ja tavi


Mikäli vanhan koiran hoito kiinnostaa, niin olen kirjoittanut pari juttua aiheesta: Vanhan koiran hoito ja aktivointi osa 1. ja osa 2.

Mukavia hetkiä teidän mummujen ja vaarien kanssa.

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?