Vanhan koiran hoito ja aktivointi osa 2


Sarjan toisessa osassa ajattelin tutkia vanhan koiran ruokintaa. Kun koira tai miksei ihminenkin vanhenee muuttuvat ravitsemuksellisetkin tarpeet. Koira ei ole enää yhtä aktiivinen kuin nuorena. Myöskään aineenvaihdunta ei ole enää niin nopea. Näistä syistä johtuen seniorikoira saattaa lihoa, mikäli sen ruokintaa ei muuteta.

Lihominen voi olla yksi ongelma, mutta ei suinkaan ainoa. Usein ikä tuo mukanaan nivelrikkoa. Ylipaino luonnollisesti on lisärasite vanhan koiran nivelille. Tämän vuoksi seniorin fyysistä kuntoa tulee seurata jatkuvasti. Itse tiedän, että koiran ulkomuodon muuttumisen havaitseminen on vaikeaa ja saattaa vaatia sen, että joku muu siitä huomauttaa. Paino tulee salakavalasti niin koiralle kuin ihmisellekin. Mikäli koiran paino huolestuttaa, niin kannattaa puhua eläinlääkärin kanssa. Syy saattaa olla lihominen tai sitten sillä voi olla jokin hoitoa vaativa vaiva. Myös liikuntaa miettiessä voisi olla hyvä keskustella oman eläinlääkärin kanssa varsinkin, jos koiralla on nivelongelmia.

Vanhalle koiralle voisi olla edullista syödä pieniä annoksia useammin kuin kaksi kertaa päivässä. Tämä pitää verensokirin tasaisena. Ruoka tulisi tarjoilla huoneenlämpöisenä, jotta se on mahdollisimman miellyttävää syödä. Vanhemmilla koirilla saattaa olla ruokahalun kanssa ongelmia. Ruokailu olisi hyvä tapahtua rauhallisessa paikassa ja niin, ettei koiran tarvitse puolustaa ruokaansa nuoremmilta ahmateilta. Korotettu kippo auttaa vanhusta, jolle on kenties vaivalloista kurottaa maahan.

Minkä ikäisenä koira tulisi siirtää senioriruualle? Se riippuu koiran rodusta, koosta ja kunnosta. Kääpiörotuisia pidetään vanhoina yleensä vasta 10-12 vuotiaina, kun taas jättirotuisia voidaan pitää vanhuksina jo 5-6 vuotiaina (aika surullista eikö?). Noin nyrkkisääntönä voidaan pitää, että koira alkaisi olla seniorikansalainen 7-8 vuoden iässä.

Kun koira vanhenee, niin sen elimistö menettää kykyään korjata itseään ja pitää yllä elintoimintoja. Se sietää vähemmän stressiä ja muutoksia elinympäristössään. Merkittävää on, että aineenvaihdunta muuttuu ja koira tarvitsee siten vähemmän kaloreita. Tällöin siirtyminen senioriruokaan on perusteltua. Tai mikäli koira on raakaruokinnalla, omistajan olisi syytä perehtyä, kuinka ruokavalio muutetaan tukemaan seniorikoiran muuttuneita tarpeita.

Voi toki olla niin, että koiraa ei tarvitse siirtää senioriruualla vielä vuosiin, jos se on elämänsä kunnossa. Ikähän on vain numero. Koiran hyvinvointi kertoo enemmän kuin numero. Ja saattaapa hyvinkin olla, että yksilö tarvitsee ravaisempaa ruokaa ylläpitääkseen painoaa. Ruokintamuutoksia tulee tehdä harkiten.

Miten senioriruuat eroavat koostumukseltaan tavallisista ruuista? Niissä on vähemmän proteiinia, rasvoja, natriumia ja fosforia. Yleensä niihin on myös lisätty vitamiineja ja aminohappoja enemmän. Niissä on myös enemmän kuituja edistämään suolen toimintaa. Vanhuksilla on nimittäin usein taipumusta ummetukseen. Tärkeintä on kuitenkin vähäisempi energiamäärä. Ruoka on maistuvaa, täyttävää, mutta siitä ei tule liikaa energiaa.

Makupalat sitten? Mieluiten niille annetaan vähärasvaisia ja -suolaisia makupaloja. Voi myös kokeilla vihanneksia ja hedelmiä: monet koirat pitävä omenoista ja porkkanoista. Vältä kuitenkin viinirypäleitä ja rusinoita. Ne ova haitallisia koiran elimistölle.

Koiran vedentarve kasvaa sen vanhetessa. Pidä huoli, että sillä on raikasta vettä saatavilla jatkuvasti.

Mikäli koiralla on jokin perussairaus esim. diabetes tai munuais- tai maksasairauksia, on syytä neuvotella eläinlääkärin kanssa asiasta. Markkinoilla on runsaasti eläinlääkäriltä saatavia erikoisruokia eri sairauksien hoitoon.

Lisäaineita? Vanhalle koiralle voisi antaa glukosamiinia ja kondrotiinisulfaattia lisänä nivelvaivoja hoitamaan.

Mitäpä jos vanhukseni on menettänyt ruokahalunsa? Ensin pitää mennä eläinlääkärille, jotta saadaan suljettua pois mahdolliset sairaudet. Sitten voi lähteä miettimään, että voisiko esimerkiksi kotiruuan lisääminen auttaa? Paistettu kana tai kanaleimi ehkä? On myös olemassa valmiita makuaineita, joita voidaan lisätä ruokaan. Myös lusikallinen purkkiruokaa voisi auttaa. Tai ehkä siirtyminen raakaruokaan?

Kuten on nähty oma eläinlääkäri on paras apu vanhuksen hoitoon. Meidän eläinlääkäri on Eläinlääkäriasema Peninkulma

Anni ja Eddie

No miten meidän senioriosasto syö? Eddie kohta 8 vuotta syö aktiivisen koiran ruokaa, koska on edelleen kuin nuori mies. Anni 12 vuotta syö light-sapuskaa, koska on taipumus pyylevöityä ja varasteleekin mokoma, kun silmä välttää. Kummallakaan ei ole mitään sairautta ja ovat virkeitä ja aktiivisia. Anni on toki vähemmän aktiivinen, koska on niin paljon vanhempi. Eddie saa aika paljon koulutusnameja, koska on minun harjoituseläimeni kohti eläintenkouluttajan ammattia. Kummankin ruokavaliosta on keskusteltu eläinlääkärin kanssa. Ruokamerkki on Mastery, jota saa myös meiltä.



Ulla

Lähteitä:
http://www.webmd.com/
www.medicanimal.com
https://www.purina.co.uk
http://virbac.vetcare.fi/
http://www.dogcatinter.com (Mastery)






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?