Sosiaalisesta palkasta ajatuksia

Sosiaalinen palkaaminen kuuluu ehdottomasti koiran kouluttamiseen. Tämä pitää sisällään kehumiset, rapsuttelut, silittämiset, katsekontaktin, leikkimisen jne. Yleensä kuitenkin miellettään hyvänäpitämisenä ja kehumisena. Tässä on muutama ongelma, jotka on jokaisen syytä ottaa huomioon:

  1. Sitä pitää osata käyttää, jotta se on palkkio. Saattaa muuten muuttua rankaisuksi. Eivät läheskään kaikki ihmiset osaa kehua koiraansa tai pitää sitä hyvänä, kun se on sen ansainnut. Luulen, että tähän on syynä oma kasvuhistoria: ei kenties ole koskaan ko. ihmistä kehuttu. Onhan se ollut meidän kulttuurissa jopa vähän sääntönä. Ei saa kehua, jotta ei ylpisty liikaa. Tämä on tosin mahdollista oppia, niin minäkin olen oppinut. Minun piti saada omia lapsia, että alkoi kehuminen onnistumaan. Sillä aikaa kun ohjaajan oppiminen on vaiheessa, on syytä käyttää jotain muuta palkkiota, jota koira tavoittelee (esim. ruoka).
  2. Osa koirista ei pidä siitä, että niihin kosketaan, kun ne ovat töissä tai harjoittelemassa. Ohjaajan pitää oppia tuntemaan koiransa. Jos koira ei pidä siitä, että siihen kosketaan, niin silloin se toimii rankaisuna. Siis toiminta vähenee ja sitähän me ei yleensä haluta. Minulla on yksi koira, joka ei halua hyväilyjä tuossa tilanteessa ja se osoittaa sen selkeästi. Lue koiraasi!
  3. Osa koirista kiihtyy kiitoksesta tai rapsutuksista. Varsin kun ne annetaan reipashenkisesti. Onpa tässä nähty koiria, jotka "sinkoavat maan kiertoradalle", kun saavat sellaista. Sen jälkeen onkin vaativaa saada vire takaisin työmoodiin. Opettele siis kiittämään koiraasi sopivalla tasolla.
  4. Ajoitus on myös kriittistä (niin kuin kaikessa muussakin palkkaamisessa). Väärin ajoitettu kehu saattaa saada aikaan esim. damin pudottamista. Jotkut koirat tuntuvat häiriintyvät suunnattomasti kannustavasta kehumisesta. Tarkoitan tällä sitä, että vaikkapa koira tulee vauhdilla noutoesine suussaan ja sitä halutaan kannustaa siitä.
  5. Voi tulla tilanteita, että sosiaalinen palkka ei ole riittävä (esim. häiriö on liian suuri), jotta koiran motivaatio olisi sopivalla tasolla. Siksi ohjaajan tulee osata palkkion taitava käyttäminen.
  6. Suhde koiraan tulee olla kunnossa, jotta koira voi palkkaantua sosiaalisesta palkasta. Joskus näkee koiria, jotka viis veisaavat ohjaajastaan. Tai sitten väistävät häntä syystä tai toisesta.
Kuvassa on muuten käyttölinjan clumberinspanieli (ja minä)

Varmasti on muitakin asiaan liittyviä  ongelmia, mutta nämä ovat ne, mihin eniten törmään tässä työssä asiakkaiden kanssa. Eräänkin asiakkaan kanssa tehtiin iso työ, että saatiin koiran kanssa yhteistyö pelaamaan. Koira oli oppinut, että yhdessö treenaaminen on ahdistavaa ja aina paineen hiemankin kasvaessa lähti työmaalta. Herkkä koira oli nopeasti oppinut, että saa olla, jos ei tee yhteistyötä. Koska oli ohjaajan luonteen vastaista kehua ja esittää kovin iloista (häntäkin hermostutti), niin lähdimme liikeelle ihan houkuttelulla ja siitä sitten eteen päin. Namilla saatiin koira lopulta tekemään hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa ja kun ohjaaja rentoutui, niin sieltä alkoi myös tulla kehuja ja rapsutuksia. Huikea kehitys melko pienessä ajassa!



Jotta sosiaalinen palkka olisi palkitsevaa koiralle, niin sen tulee tulla #ilonkautta . Treenissä tulee olla kivaa molemmilla. Jos ei ole, niin se muuttuu rankaisevaksi. Näin ollen syntyy kierre, jossa päädytään pohjalle. Onneksi koirat elävät hetkessä, niin voidaan edistystäkin saada melko nopeasti. Kaikki on kiinni ohjaajasta ja kuinka hän ymmärtää asiat. Myös valmentajalla on iso vastuu siinä, miten hän ohjaa valmennettavaansa. On löydettävä ne keinot, jolla ko. koirakko lähtee edistymään. Tämä vaatii herkkyyttä ja joustavuutta myös valmentajalta. 

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?