The Genius of Dogs

Ajelen paljon autolla ja siinä on luppoaikaa, jota haluan täyttää järkevällä tekemisellä. Mikä olisikaan sen järkevämpää, kuin kuunnella audiokirjoja? No tietenkin se, että kuuntelee äänikirjoja, jotka ovat asiapohjaisia. Kerran kun koirat kiinnostavat, niin Amazonin Audiblesta löytyy melkoinen määrä hyviä ja ehkä myös vähemmän hyviä äänikirjoja aiheesta. Kieli on tietysti englanti, mutta siinäpä lisää haastetta aivoille.

Syskyn aikana olen kuunellut monen monta kirjaa, joista ajattelin vinkata teille myöhemmin. Tässä tulee yksi, joka sai  ajattelemaan: Brian Haren ja Vanessa Woodsin The Genius of Dogs - How Dogs Are Smarter Than You Think.





Brian Hare on uudemman polven tutkijoita ja toimii Pohjois-Carolinassa olevan  Duken yliopiston evoluution antropologian professorina. Hän  on myös kognitiivisen neurotieteen laitoksen jäsen. Hän perusti Duken koirakognitiokeskuksen. Brian on julkaissut hyvin paljon artikkeleita erilaisissa tieteellisissä julkaisuissa. Hänen julkaisuihin myös viitataan paljon muiden artikkeissa.

Vanessa Woods on Brianin vaimo, ja tutkija, joka on erityisesti keskittynyt kädellisten tutkimukseen. Hän on tutkinut meidän lähimpiä sukulaisiamme eli bononboja ja simpansseja ja niiden kognitiota.

Kirja itsessään on äärimmäisen mielenkiintoinen, ja suosittelen sitä todella kaikille, jotka kiinnostaa koirat ja niiden suhde ihmiseen. Kirjassa on myös pohdittu kädellisten kehitystä, mikä tuo mielenkiintoisen tvistin asiaan. Ihmisen ja koiran evoluutio on kuitenkin kulkenut yhdessä jo noin 40 000 vuotta, joten on perusteltua kysyä, että kuka kesytti kenet?

Kirjassa käsitellään koirien ja eläinten kesyyntymistä hyvin laajaisti. Se mikä minusta oli äärimmäisen mielenkiintoista oli, kun Hare kuvaili matkaansa Novosibirskiin kettujen tutkimuslaitokseen. Tämä on siis se venäläisen geneetikon Dimitri Beljajevin aloittama tutkimus hopeakettujen jalostamisesta. Lue lisää vaikkapa tästä. Tässä kaikista mielenkiintoisinta oli se, että kuinka nopeasti voidaan jalostuksella vaikuttaa eläinten käyttäymiseen. Valitsemalla vain rohkeita ja sosiaalisia eläimiä, saadaan hyvin nopeasti ihmiseen avoimesti sushtauvia eläimiä. Tässä piilee mielstäni kaikista tärkein koiranjalostukseen liittyvä asia.  Jalostukseen tulee aina valita rohkeimmat yksilöt. Kaikenlainen ihmiseen aggressio ja pelko pitää olla pois sulkevaa. Moderni maailma on niin haastava, että koiran tulee olla rohkea ja avoin pärjätäkseen. Voi kumpa kaikki tämä mieltäisivät ja ottaisivat käyttöön.

Toinen mielenkiintoinen kohta kirjassa on, kun Woods vierailee Afrikassa bononbojen ja simpanssien luona. Tiesitkö sinä muuten, että simpanssit ovat hyvin aggressiivia suhteessaan toisiinsa ja bononboilla tätä esiintyy tuskin koskaan? Kirjassa onkin ansiokasta pohdintaa siitä, mistä moinen johtuu. Saattaapa olla niin, että näiden tutkimisesta on hyötyä myös meille ihmisille.

Hare tutkii ja kuvailee kirjassaan monenlaisia kokeita, joita ovat tehneet koiran kognition tutkimista varten. Onkin mielenkiintoista kuunnella, että mitä kaikkea ovat havainneet. Vahva suositus tästä kirjasta kaikille, joita eläinten ja eri toten koirien käyttäyminen kiinnostaa.

☆☆☆☆☆

Ulla

(Linkki kirjaan on affiliate-linkki)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?