Positiivista pääomaa koulutukseen

Otsikko kuullostaa ihan liiketaloudelta (jota siis opiskelen), mutta en hätäpäissäni keksinyt muutakaan otsikkoa. Kyse on siitä, että koiralle kerätään positiivista kokemusta kouluksesta.

kokemusvaaka

Oletko huomannut, että koirasi sortuu sijaistoiminnoille tai alkaa esittämään rauhoittavia eleitä harjoitellessanne tai ollessanne ryhmä treeneissä. Sijaistoiminto voi olla vaikkapa nuuskimista, rapsuttamista, maan kaivamista tai jonkin esineen suuhun ottamista. Rauhoittavia eleitä voi olla esim. pään kääntäminen, nenän nuoleminen, selän kääntäminen, haukoittelu. Koirat voivat myös lähteä pois paikalta, eivät ole kuulevinaan, ovat rauhattomia jne. Ne ovat siis stressaantuneita tilanteesta ja usein myös ohjaajan käytöksestä ja asenteesta. Stressi on tässä se avainasia. Tämä on sitä negatiivista stressiä.

Koiraa voidaan auttaa karruttamalla sille positiivisia kokemuksia kouluttamisesta. Tässä ei auta hermostua koiralle: ruveta käskyttämään, kiskomaan jne (positiivinen rankaisu). Jos koira on stressaantunut, sen oloa helpotetaan. Se viedään tilanteesta pois ja lähtetään rakentamaan positiivista oppimuskokemusta. Ilon kautta  edetään siis. Mitä enemmän sille tulee positiivisia onnistumisen kokemuksia ja sille mieleisiä palkkioita, sitä innokkaammaksi oppilaaksi se muuttuu. Sille kertyy kokemusvaakaan postiivista painoa/kokemusta. Mitä enemmän koiralle tulee mielipahaa ja epäonnistumisia, sitä enemmän sille tulee negatiivista painoa kokemusvaakaan. Kun sitä kertyy, niin sitä vaikeammaksi koira tulee kouluttaa.

Paras koiran kannalta on, että sitä koulutetaan positiivisesta vahvistamalla eli se saa mieleisensä palkan onnistumisesta (R+). Jos sitä on pakko rankaista, niin siltä otetaan pois jotain mieleistä esim. palkkion mahdollisuus (P-). Näin se saa painoa sinne positiivisten kokemusta vaakakuppiin. Näin se ei myöskään stressaannu liikaa.

Positiiviset rankaisut (P+) ovat pääsyyllisiä negatiiviseen painoon kokemusvaa'assa. Positiivinen rankaisu voi siis sisältää kaikkia ohjaajan hermostuneisuudesta ihan fyysiseen pahoinpitelyyn. Todella moni koira kerää negatiivista painolastia ihan ohjaajan mielentilasta ja huomaamattaan tulevista ähkäisystä ja rähähdyksistä. Ei siihen tarvita useinkaan mitään fyysistä puuttumista.

Mikäli tuntuu, ettette ole samalla taajuudella koiran kanssa ja treenaamisesta ei tule mitään, niin analysoi tarkkaan koiran mielentila. Katso sitä huolellisesta ja ymmärrä sitä. Älä vaadi liikaa! Tämä myös lisää stressiä. Osa koirista on stressinsietävämpiä kuin toiset. Mitä herkempi yksilö on kyseessä, sitä huolellisemmin postiivinen pääoma on rakennettava. Tässä on syytä myös huomata, että suuri osa itsepäisistä ja tottelemattomista koirista on juuri näitä (vaikka kuinka omistaja väittäisi muuta). Pitää katsoa sen "itsepäisyyden" läpi ja nähdä, mitä siellä oikeasti on.

Oppimiskokemuksen tulee olla iloinen ja koiralle tulee jäädä siitä hyvä mieli. Mitä enemmän koiralla on positiivista oppimiskokemusta taustalla, sitä enemmän se myös kestää stressiä ja epäonnistumisia. Ethän sinä ole koirasi oppimisen este?

Ulla

Hyvä mieli on kaiken a ja o.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?