Vahvistetiheys - whaat?

No niin homma on edennyt peräti neljänteen osaan tarkastuslistasta, mitä pitää tarkistaa, kun koulutus ei etene.Vahvistetiheys (sanahirviö) pitää sisällään sen, että kuinka tiuhaan palkkio (vahviste) tulee harjoitellessa. Uutta asiaa harjoitellessa vahvisteen tulee tulla vähintään 5 sekunnin välein. Eli kun esim. Aloitetaan seuraamisen harjoittelu, niin namin (tässä kohtaa kätevin palkko) tulee tulla koiralle 5 sekunnin välein. Näin koira oppii nopeammin ja sen mielenkiinto pysyy harjoituksessa. Ajatellaan, että jokainen harjoituspätkä on minuutin pituisia, niin koira saa palkan 12 kertaa. Vähintään! Näitä settejä voi ottaa useita pienien taukojen kanssa.

Mitä harvemmin palkkiot tulevat uuden nopettelun yhteydessä, niin sitä heikommaksi tulevat tuloksetkin. Kun koira jo osaa asian ja sitä viedään pidemmälle, niin vahvisteetkin voivat tulla harvemmin. Ja useinhan tehtävät ovat ketjuja, joissa seuraava osa vahvistaa edellistä, niin itse toimintakin vahvistaa suoritusta. Olisiko tämä nyt sitä kuuluisaa tekemisestä palkkaantumista? Joka tapauksessa koiran tulee jo osata asia, jotta se voisi siitä palkkaantua. Esim. Vaikka haastavammat noudot, joita harjoitellaan vasta, kun koira _osaa_ noutaa.

Summa summarum: kun ollaan harjoittelemassa uutta asiaa palkan tulee tulla hyvin taajaan! Näin edetään koulutuksessa nopeasti ja päästään myös nostamaan kriteeriäkin nopeammin.

Aika helppoa? 


Kevään merkit ovat jo huikeat täällä Hyvinkäällä! Hyviä kevättreenejä kaikille!

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?