Kriteeri, siis täh?

Osa 2. Sarjassa tarkistettavat asiat, kun koulutus ei suju: kriteeri.



Nykysuomen sanakirja antaa sanalle kriteeri seuraavanlaisen määritelmän: "kriteeriarviointi-, arvosteluperuste, mittapuu, (ratkaiseva) tunnus(merkki), erottava ominaisuus. Luotettava kriteeriAitouden kriteeriLaatukriteeriValintakriteeriTapausjokatäyttää kaikki masennustilan diagnostiset kriteerit."

Kansanomaisesti ajateltuna kriteeri on se, mitä me odotamme eläimen tekevän. Kriteeri voi olla vaikkapa käteen koskettaminen. Kun kriteeri on asetettu oikein, niin koiraa päästään palkkaamaan ja koulutus edistyy.

Kriteeri voidaan myös asettaa väärin. Liian helppo kriteeri ei kannusta koiraa oppimaan. Liian vaikea kriteeri taas lannistaa ja estää koiraa oppimasta. Tyypillinen esimerkki on, että koira viedään uuteen paikkaan (vaikkapa ryhmäkurssille) ja odotetaan sen suoriutuvan aivan samalla tavalla kuin kotona. Tämä se kuuluisa "kyllä se kotona osaa"-kohta. Kun koira on oppimisvaiheessa, niin se ei välttämättä osakkaan. Huom! Koirilla on heikko yleistämisen kyky. Tällöin pitää kriteeriä laskea, jotta se pystyy suoriutumaan.

Toinen esimerkki on vaikkapa kosketusalusta. Ohjaajan tulee miettiä, mitä haluaa ja mistä palkitsee. Jos kriteeri on heti alussa liian ylhäällä, koira ei opi koskettamaan alustaa. 

Kriteerin tulee olla myös selvä sekä koiralle että ohjaajalle. Jos ohjaaja sekoilee kriteerinsä kanssa ja hyväksyy milloin mitäkin ja "ostaa" koiralta heikkojakin suorituksia, niin koira ei voi tietää, mitä siltä halutaan. Jos välillä palkkaa siististä luovutuksesta ja välillä  tiputtelista, niin miten se koira voi oppia kuinka sen kuuluu tehdä? Ei mitenkään.

Mieti siis tarkkaan, mitä haluat. Tunne koirasi ja mitä se osaa. Nosta kriteeriä vähän kerrallaan, mutta riittävästi, jotta oppimiskäyrä on ylöspäin. Joskus voi kokeilla reilumpaakin kriteerin nostoa, mutta sitä pitää tiputtaa, jos huomaa sen olevan liikaa. Jos koskaan ei kokeile, niin ei voi myöskään tietää, että voisiko se koira suoriutua siitä. Joskus ne yllättävät.

Kriteeriä pitää myös nostaa jatkuvasti. Ei pidä jännittää sitä. Jos ei nosta, niin koira ei etene ja saattaa laiskistua, kun pääsee helpolla.

Mieleeni putkahti näin spanieliharrastajana seuraava tilanne, jossa näkee kriteerin olevan AIVAN liian korkealla. Tämä on siis se, kun nuori koira viedään riistalle. Usein niille ei ole opetettu oikeaa toimintamallia muualla ja koira käy liian kuumana. Sitten näkee kaikenlaisia lopputulemia... koira pitää siihenkin valmistella, pikku hiljaa kriteeriä nostamalla.



Eli siis kriteeri on se, mistä haluat koiraa palkita. Se suoritus, jonka ostat siltä. Sen päätät sinä, mutta koiran taidot määrittävät sen.

Ulla



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?