Sananen laukauksesta

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että pitäisi kirjoittaa laukauksista ja niihin totuttamisesta. Lintukoirarotujen yksilöt ovat todella harvoin aidosti paukkuarkoja, mutta kyllä niidenkin kanssa voi tulla vaikeuksia, jos ei yhtään uhraa ajatusta laukaukseen tottuttamiseen. Olen nähnyt monta sellaista koiraa, joka stressaantuu laukauksen ja tilanteen muodostamasta stressistä. Esim. on jokin ryhmäkoulutus/treeni ja koira kokee stressiä tilanteesta. Siihen kun lisätään laukaus, niin koira alkaa yhdistämään epämiellyttävän stressin laukaukseen. Tätähän me emme halua. Me emme kuitenkaan voi estää koiraa yhdistämästä asioita toisiinsa, vaikka ne ovat meille epäedullisia. Yhdistämistä ei voi myöskään ennustaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että koira totutetaan laukauksiin kunnolla ennen kuin treenissä yhdistetään siihen mitään muuta.Laukausesta tulee tehdä koiralle postiivisen neutraali. Tarkoitan tällä sitä, että laukaus yhdistetään rauhalliseen ja rentoon mielentilaan. Koira oppivat kyllä myöhemmin, mitä se oikeasti tarkoittaa. Koiran tulee kuulla satoja ellei tuhansia laukauksia, joihin ei liitä mitään erityistä merkitystä. Tällöin laukauksista tulee koiralle "business as usual" eli peruskauraa.

Omien koirien kanssa olen tehnyt niin, että olemme menneet piknikille ampumaradalle. Olen pilkkonut makkaran pieniksi suupaloiksi. Ensin olen ajanut radan portin ulkopuolelle ja pannut auton parkkiin. Koira on istunut autossa ja se on saanut makkaranpalasen jokaisesta laukauksesta. Kun makkara on syöty, niin olemme ajaneet kotiin. Yhden session aika se on saattanut kuulla 100 laukausta. Seuraavalla kerralla olemme ajaneet lähemmäksi ja sitten lähemmäksi, kunnes olemme kuunnelleet paukkuja ihan ratojen vieressä. Tässä vaiheessa koiran on kuullut monta sataa laukausta ja yhdistänyt tilanteen syömiseen. Syövä koira ei voi olla kovin stressaantunut.

Tämän vaiheen jälkeen voidaan koira ottaa autosta ja alkaa tekemään jotain pientä harjoitusta esim. istumisia. Tavoitteena on, että koira pystyy tekemään töitä, vaikka ympärillä paukkuu. Tahtotilana on edelleenkin, että koira on rauhallinen ja toimintakykyinen ja se säilyy.

Kasvattaja voi aloittaa jo pikkupentuvaiheessa totuttamisen ääniin soittamalla vaikka Youtubesta hiljaisella volyymillä erilaisia ääniä. Toinen vaihtoehto on, että käyttää siihen suunniteltua CD-levyä.
Näin pennut saavat hyvän alun aiheeseen, sillä aina on kasvatinomistajia, jotka "unohtavat" tehdä asialle jotain.

Kun laukaus on yhdistynyt koiralle rauhalliseen olotilaan, sitä voidaan alkaa yhdistämään pysähtymiseen. Laukaushan on yksi viidestä signaalista, joka merkitsevät pysähtymistä. Laukaus voidaan yhdistää myös noutoharjoituksiin esim. launcherin välityksellä. Tämä on erityisesti noutajille, mutta tässä tulee olla huolellinen, jotta eivät yhdistä sitä suoraviivaisesti noutoon (paukkunouto). Spanielit ja seisojat opettaisin ensi huolellisesti siihen, että laukaus _ei_ merkitse noutoa, vaan pysähtymistä. Sitten sen jälkeen voi opettaa sen merkitsevän _ehkä_ myös noutoa.

Umppalumpat (eli meidän pennut Ninni ja Julius) ovat kuulleet laukauksia etäältä yhdessä mummunsa kanssa jo useita kertoja. Mummu opettaa oikean reaktiotavan. Ovat siis olleet jahdissa mukana suljetussa autossa satojen metrien päässä ja suhtautuneet aivan rauhallisesti. Olen ottanut pennut mukaan _olemaan_ kaikenlaisiin tilanteisiin, missä ne aikuisena tulevat olemaan mukana. Katson, että se on harjoittelua tulevaa varten. Tähtään rauhalliseen ja toimintakykyiseen koiraan, joka osaa rauhoittua tilanteessa kuin tilanteessa.

umppikset mummun kanssa


Aurinkoista syysviikkoa! Eipä ole tällaisia kelejä näkynytkään!

Ulla

Siirillä on kasassa KVA-titteliin tarvittavat koetulokset. Seuraavaksi sitten pitää mennä näytelmiin.

Käytiin metsästyskokeessa Orivedellä. Miinalle VOI3 ja parannettavaa seuraaviin kinkereisiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?