Rauha!

Nyt on polkaistu uusi vuosi käyntiin! Viikonloppuna meillä oli kennelleiri Salossa. Taas ajattelin monta kertaa, kuinka meidän ihmisapinoiden ja koiraeläinten yhteiselo voi olla vaikeaa. Oma rotuni (käyttölinjan cockerspanieli) on vilkas ja vauhdikas. Se myös reagoi salamana ihmisen tekemisiin. Paras tapa olla tällaisen koiran kanssa on olla itse hyvin rauhallinen. Tähän liittyy vähäeleisyys ja hiljaisuus, jotka voivat olla ihmiselle hyvin vaikeita asioita. Mitä "kuumempi" koira, sitä pienempiä merkkejä ja käskyjä se tarvitsee. Siihen kuumuuteen on kovin helppo mennä mukaan, mutta valitettavasti se vain vaikeuttaa asioita: mitä kuumempi ohjaaja sitä kuumempi koira!

Innokas nuori koira

Kuuma ohjaaja ilmoittautuu tässä! Valitettavasti se on ollut yksi helmasyntini koiran kouluttamisessa ja ohjaamisessa aina. Vuosien varrella olen saanut siitä paljon palautetta ja ottanut opikseni hyvin paljon. He, jotka tunteva ihan persoonakohtaisesti minut, voivat vahvistaa, että kehitystä on tapahtunut. Rakastan vauhdikkaita koiria, jotka saavat aikaiseksi paljon.

Miten olen saanut omaa kuumuttani alas?

  1. Olen pohdiskellut omaa persoonaani ja tapaani reagoida, ja sitten koittanut muuttaa sitä.
  2. Olen miettinyt kysymystä, että mikä on oikein sille koiralle? Minkälaista ohjausta se haluaisi?
  3. Olen katsonut muita ohjaajia ja koiria ja mietiskellyt, että miten asiat heillä menevät. Erityisesti olen katsonut hyviä ohjaajia!
  4. Olen koittanut opiskella koiran käyttäymistä
  5. Tehnyt mielikuvaharjoitteita siitä, millä tavalla haluaisin ohjata koiraa ja kuinka reagoida tilanteisiin.
  6. Jooga, jossa joutuu keskittymään vain tähän hetkeen ja siihen harjoitukseen ja hengittämiseen. Aivan mieletön harjoitus rauhallisuutta varten!
→ Olen päätynyt tähän ajatteluun:
Mahdollisimman vähän:
  • puhetta/ääntä (Eivät ne sitä ymmärrä ja siitä ei ole hyötyä, koska se häiritsee koiraa joka tapauksessa)
  • liikettä (Mielestäni ne enimmäkseen vain häiriintyvät kaikelaisesta ylimääräisestä liikkeestä).
  • pillin käyttöä (Omassa lajissani koiraa ohjataan pillillä ja runsaasta pillinkäytöstä seuraa koiran kiihtyminen ja tottelemattomuus.)
Tunnetilan pitäisi olla neutraalin positiivinen. Kaikenlainen ärtyminen vain vaikeuttaa tilannetta, eikä se ole edes oikein sille koiralle. Voimakkaan positiivinen tila voi sekin häiritä, jos se sisältä kaikenlaista hihkumista ja hillumista. Varsinkin juuri tällaisten kuumakallejen innokas kiittäminen voi viedä mopon käsistä totaalisesti.

Palkitseminen sitten? Usein tällainen kuumakaarina palkkautuu aika pienestä ja kovin kiihkeä palkkaus tosiaan sinkoaa onnellisen koiran maan kiertoradalle. Joten rauhallinen kiittäminen toimii näillä parhaiten. Kovin herkkä koira ei myöskään halua ottaa vastaan mitään kovin voimallista kiitosta. Palkan fiksu käyttäminen pitää opetella ja katsoa tarkaan koiran reaktioita. Josta muuten tulikin mieleen Youtubessa näkemäni video: 


Kysymys kuuluu: Mitäs luulette koiran pitäneen siltityksestä palkkana, vaikka se nyt aika rauhallinen tapa onkin?

Viikonloppuna tuli mieleen myös ohjaajan rauhallisuus riistan kanssa tekemisissä ollessa. Oli sitten kysymys ylösajosta tai noudosta. Olen huomannut, että ihminen itse aiheuttaa suuria ongelmia kiihtyessään esitellessään nuorelle koiralle noudettavaa riistaa. Sitä käsketään, hoputetaan, kannustetaan jne. Pahimmaallan sekoitetaan koira aivan täysin. Olen huomannut, että (käyttölinjan) koira kyllä noutaa, kun sille annetaan yksi selkeä käsky (jonka se osaa!) ja sitten odotetaan, että koira itse tekee ratkaisun riistan suuhun ottamisesta. Kaikki ylimääräinen käskyttäminen jätetään pois ja koiraa ei äkseerata siinä tilanteessa. Sama koskee ylösajoa, vaikka se niin kuuma tilanne on kaikille. 


Ylösajo

nouto

Jos lintukoiran treenaaminen kiinnostaa, niin täältä saa apuja!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!