Luoksetulo - kasvattajan lahja pennunostajalleKasvattaja kutsuvat pentuja syömään jollain tavalla, eikö? 

Käytettyjä lienevät:
  • Kielennaksutukset
  • Pentu, pentu-kutsut
  • Puppy, puppy-kutsut
  • Jne.


Mitäpä jos kasvattaja kutsuisikin pennut syömään viheltämällä ja opettamalla jonkin oikean luokstulokäskyn kuten esim. Tule? (Tule on sopivan innostava foneettisesti verrattuna käskevään Tänne-sanaan.)

Olisipa hienoa, että pennulla olisi toimiva ja halukas luoksetulo jo luovusvaiheessa, jota tuleva omistaja voisi ylläpitää? Koiran pennun aivot ovat vastaanottavaisimmillaan alle luovutusikää ja juuri luovustusiän paikkeilla. Se mitä silloin tehdään ja opitaan menee syvälle aivoihin.

Kasvattajan on helppo opettaa pennuille luoksetulokutsu ruokailun yhteydessä. Pennut syövät kuitenkin suunnilleen 4-5 kertaa päivässä. Jos lasketaan, niitä kutsutaan syömään kolmeviikkoisesta lähtien, niin se olisi 4x5x7=140 kertaa. Tällä toistomäärällä saadaan pennut oppimaan kutsu.

Aluksi kutsua toistetaan, kun pennut saavat ruokansa. Sitten siirretään ruokintapaikkaa vaikka toiseen huoneeseen (pentujen lähelle kuitenkin). Näin voidaan pikkuhiljaa pidentää kutsuttavaa matkaa, kunnes pennut tulevat pihanperältä kutsuttaessa syömään.

Toivottavasti kasvattaja viettää myös keskinäistä aikaa pennun kanssa. Tällöin voi kutsua sen yksittäisen pennun luokse ja palkita namilla tai leikillä. Huom! Luokse ei kutsuta, jos pennulla on jotain tavattoman mielenkiintoista tehtävää.

Pilli on suositeltava, koska siitä lähtee aina noin suunnilleen samanlainen ääni. Kyllä sekin saattaa vaihdella kutsujan tunnentilan mukaan, mutta ei niin paljoa kuin sanallinen kutsu. Pilli kuuluu pitkälle. On koiralle helppo havaita toisin, kuin monesti puheen seassa tulevat kutsut. Pilli on edullinen hankkia ja helposti korvattavissa.

Pillejä on paljon tarjolla. Esimerkiksi Acmen 210 1/2 tai 211 1/2 pillit ovat edullisia ja helposti saatavia. Edellinnen on nk. spanielipilli, jossa on korkea ja ihmiskorvaan pienempi ääni kuin jälkimmäisessä n. noutajapillissä, joka on kovempiääninen. Itselläni sattuu olemaan molempia käytössä ja ei tunnu haittaavan ainakaan omia koiria.

Noutajapilli (saatavilla useissa väreissä)

Spanielipilli (samoin useissa väreissä)Lisää pillejä esim. ylituomarinpillit, paimenpillit, luupillit, äänettömät pillit jne löytyy tästä linkistä: pillit ja pillinarut

Vinkkinä kasvattajalle: Anna pilli jokaiselle pennunostajalle, niin varmistat, että harjoiteltua kutsua tulee vahvistettua. Meillä on tarjota myös 12 kpl:een tukkupakkaus:


Lopuksi pieni videonpätkä omista viime kevään pennuista. Filmi ei ole kovin laadukas, mutta kuvaa mielestäni erittäin hyvin, miten pennut reagoivat pilliin. Heti vastaavaat ääneen. Iris-raukka oli jäänyt kiven taakse jumiin, eikä osannut tulla kutsusta. Kovasti yritti, mutta apua kaipasi vielä. (Hyvä harjoitus muuten: esteen kiertäminen ruokailemaan tullessa). Pennut ovat hieman reilu 6 viikko vanhoja.:


Hyvää alkanutta viikkoa!

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!