Martin Deeleyn kirja

Tuolla hyllyssä on aika monta lintukoirien kouluttamisesta kertovaa kirjaa, jotka kaikki ovat omalla tavallaan hyviä. Tämä kirja on kyllä virkistävän erilainen, koska se keskittyy koiraan ja koiran käyttäytymisen psykologiaan. Monet oppaat  keskittyvät koiran kouluttamiseen tekniseltä kannalta ja raapaisevat vain pinnallisesti itse koiran käyttäymistä ja oppimisprosessia. Jokainen joka on yrittänyt kouluttaa koiria, on sivussa oppinut, että pelkkä tekninen taitavuus ei vie maaliin asti, vaan pitää ymmärtää koiraa ja sen motivaatiota ja viettejä. Deeley myös painottaa kumppanuuden merkitystä koiran kouluttamisessa. Samalla se myös valmentaa ihmistä miettimään omaa persoonaansa ja omia tekemisiään.

Varsinainen kouluttaminen alkaa vasta sivulla 75 ja kuudennessa luvussa. Deeley vie ajatuksella koko koulutuksen läpi ja kertoo siinä sivussa esimerkkejä sekä mahdollisista skenaarioista koulutuksessa että omien koirien sattumuksista. Kirjan lopussa on 17 sivua noutoharjoituskaavioita, joista voi ottaa ideoita omaan harjoitteluun. Kirjassa on myös pitkä kappale koiran vainusta ja sen käytöstä, joka oli minusta kiehtova.

Deeley on britti, joka on asunnut pitkään Floridassa, Yhdysvalloissa: http://martindeeley.com/  http://floridadogtrainer.com/home  Deeley on aloittanut uransa englanninpsringerspanielilla, mutta on kouluttanut lintukoiria ja muitakin rotuja jo yli 30 vuoden ajan. Olen joskus vuosia sitten kääntänyt Spanieliin hänen tekstejään spanielin/koiran kouluttamisesta. Tämä kirja olisi kyllä hyvä käännettynä.

Martin Deeley: Working Gundogs - An Introduction To Training and Handling/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!