Kaksi käytöstä

Olin viikonloppuna Tommy Wirenin luennolla, jossa käsiteltiin aggressioita ja pelkoja. Siellä puhuttiin siitä, että mitkä olisivat ne kaksi käytöstä, jotka koiralle voisi opettaa pomminvarmaksi, jotta tilanteen kuin tilanteen voi katkaista ja koiran ottaa haltuun. Toinen oli istuminen ja toista en muista siksi, että rupesin miettimään seuraavaa:

Mitkä olisivat ne kaksi käytöstä, jotka opettaisin lintukoiralle supervahvaksi?

Koska tämä genre on minun sydäntäni lähellä, niin pohdin asiaa sen kautta. Kysyin myös asiakkailtani, että mitkä heistä ovat tärkeimmät. Listassa olivat ainakin nämä
  • luoksetulo
  • pysähtyminen 
  • luopuminen
  • haku
Minä tekisin pysähtymisen ja luovutuksen. Miksi? No ne eivät kuulu metsästyskäytösketjuun ja niissä on ihmisillä, myös minulla, ollut eniten ongelmia. Ei sillä, että luopuminen ja luoksetulo olisi tärkeitä. Ne ovat!


Pysähtyminen siksi, että se on yksittäisistä lintukoiran käytöksistä kaikista haastavin tehdä. Sille pitää saada tuhansia toistoja eri skenarioissa, jotta se olisi varma. Jos ajatellaan ylösajoa, niin se siinä siis jahtaaminen (metsästyskäytösketjun vahva osa) alkaa ja pitää loppua samalla sekunnilla. Tässä työskennellään niin vahvojen voimien kanssa, että investointi pysähtymiseen kannattaa. Se on tärkeää jo ihan turvallisuuden kannalta ja mutta myös metsästyksen nautittavuuden ja ohjaamisen kannalta. Koira joka ei osaa pysähtymisvihjettä kunnolla, ei ole ohjattavissa eikä hallinnassa. Vuosien varrella olen huomannut, että tätä tehdään ihan luvattoman vähän. Itsekin elin pitkään siinä luulossa, että kyllä se sieltä tulee. Ei muuten tule. Sieltä tulee hieno peräänmeno ja paukkunouto.


Toinen mikä on usein ihan hakusessa on luovuttaminen. Sekään ei kuulu metsästysketjuun, jonka osia on noutoketjussa. Lähes kaikki koirat osaavat juosta saaliin kiinni ja tarttua siihen tavalla tai toisella. Luoksetulo saaliin kanssa ja sen antaminen ohjaajalle taas on hyvin usein aivan pielessä. Kun luovutus rakennetaan koiralle mahdollisimman mieleiseksi ja noutoketjun parhaimmaksi osaksi, niin siinä vahvistuu samalla luoksetulo ja muut ketjun osat. Tällöin koko noudosta tulee koiralla huippumieleinen ja jokainen nouto on myös hyvä luoksetuloharjoitus, jossa itse luovutus palkkaa myös luoksetulosta. Tässä on siis kyseessä ns. isoäidin periaate tai kuten se tiedepiireissä tunnetaan premackin periaate. Syö porkkanaa, niin saat jälkiruokaa. Eli vaikean asian tekemistä vahvistaa mieleinen asia. Kun jokin asia opetetaan koiralle todella vahvaksi suoritukseksi, se toimii samalla palkkana uudelle asialle, joka on vielä vaikea. Eli siis vahvistaa sitä.

Oikeasti ei voi ihan kahteen näitä rajoittaa, mutta voi miettiä, mitkä ovat niistä ne, jotka tarvitsevat eniten toistoja ja harjoittelua. Esim. haku on osa koiran metsästyskäytöstä ja vahvistuu itsestään, koska se on ns. ensisijainen (ehdoton) vahviste. Se mikä tässä pitää vahvistaa on käännöspillitykset ja mahdolliset pysähtymiset.

Luopuminen on todella tärkeä, koska koiran pitäisi osata luopua haluamistaan asioista. Erityisesti tämä on tärkeää ylösajotilanteessa, koska se on osa hallintaa. Luopuminen on tärkeä taito myös arkielämässä, koska sitä kautta voidaan hallita koiran käytöstä.

En tiedä, pohdinta jatkuu. Tuntuu siltä, ettei koskaan ole valmis tämän suhteen.

Mikä sinusta olisi tärkeimmät taidot?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?