Hakuharjoitus

Tässä on hakuharjoitus, jolla saadaan koiran huomio etualalta kohden takana kulkevaa ohjaajaa. Usein koirien kanssa on ongelmana se, että haussa kiinnostaa kaikki muu paitsi ohjaaja. Lintukoiralla metsästys on kuitenkin yhteistyötä ja se pitää koiralle opettaa. Toki haluamme, että valmis haku on itsenäistä, eikä tarvita ohjausta, mutta yleensä siihen päästäksemme tarvitsemme harjoittelua.


Harjoitus menee siten, että mennään koiran kanssa sopivalle paikalle ja koira istumaan. Jätetään koiran nähden noutoesine maahan ja lähdetään tekemään hakua päinvastaiseen suuntaan, muutama luovi ja sitten pysäytys. Laitetaan koiran noutoon ja otetaan palautus. Voidaan toistaa.

  • noutoesine toimii sekä häiriönä, palkkana ja muistiharjoituksena
  • palkkion suunta on tässä se olennaisen asia: kun se tulee ohjaajan takaa, niin koiran mielenkiinto siirtyy ohjaajaan päin.
  • kun haku on ohjaajan mielestä hyvää, koira palkitaan noudolla
  • jos on vaara, että koira karkaa itsekseen noutoesineelle palkkautumaan, niin muutaman ensimmäisen harjoittelun aikana avustaja voi olla tarpeellinen. Hän poistaa palkan
  • ensimmäisillä kerroilla kaksi kolme luovia on aivan riittävästi, mutta melko nopeasti niiden määrää saadaan kasvatettua suuremmaksi, kunnes voidaan tehdä hakua monta minuuttia ennen lähettämistä noutoon. Koiran muisti kehittyy huomaamatta.
  • sitten lähdetään lisäämään häiriöitä ja paikkoja. 
Alla on video Toivosta, joka tekee harjoitusta ensimmäisen kerran ja vielä melko vaativassa ympäristössä: ruokinpaikan läheisyydessä. Harjoitus onnistuu hyvin.Mukavaa alkanutta viikkoa!

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!