Kasvattajan vastuu odottamaan jääneistä pennuista

Pennut ovat 10 viikkoa vanhoja. Kotosalla on vielä kolme, koska Juustolle ja Juliukselle ei ole vielä löytynyt sopivaa kotia. Pennuilla on meneillään kiivas sosiaalistumiskausi eli nopean oppimisen kausi. Jotta pennut saavat kaiken hyödyn siitä, niin kasvattajan tulee nähdä vaivaa pentujen kanssa. Haluan, että näistä tulee vielä aktiivisia harrastuskoiria, joten ei passaa jättää oman onnensa nojaan laumoittumaan.

Julius (vasemmalla), Juusto (yllä) ja Ninni
Olemmekin pentujen kanssa tehneet seuraavaa (en tiedä näkyvätkö videot teille ollenkaan?):

  • otan joka aamu ja iltapäivä jonkun pennuista mukaan saattamaan tai vastaanottamaan lapsia taksilta. Siinä harjoittelemme samalla nätisti kävelemistä, leikkimistä ja käsikosketusta: 


  • jokaisen kanssa on harjoiteltu erikseen hihnakäyttäytymistä
  • on käyty uimassa:   • käyty koulun  ja kaupan parkkiksella ihmettelemässä
  • käyty katsomassa sorsia (uskon, että kun oppivat pienestä pitäen tekemään harjoituksia noinkin kiihottavassa seurassa, niin eivät kiihdy aikuisenakaan): 
  • käyty metsässä "lenkillä"
  • yritetty opetella sisäsiistiksi palkitsemalla. On paljon haastavampaa opettaa kolmea pentua siistiksi kuin yhtä... 😀
  • jne. kaikkea pitää kehitellä...
Kirjoittelin tässä omat tavoitteeni omalle koiralleni eli Ninnille. Ajattelin, että jos kirjoittaa ylös tavoitteet, niin ne on helpompi toteuttaakin:


Tavoitehan on, että neidistä tulee metsästys- ja koekoira. Tässä on hiukan ajatuksia siitä, mitä tullaan tässä lähiaikoina tekemään. Tehdään siis nyt pohjat, joita voidaan sitten kehittää myöhemmin.


Minulla on käytössä bullet journal, johon voi sitten kirjata ylös, mitä haluaa tehdä ja suunnitella. Olen kova tekemään listoja ja niiden ruksiminen on kovin mielestä. Tulee voittoisa tunne, kun saa ruksata yli tekemiään tehtäviä ja seurata niiden edistymistä. Bullet journal korvaa minun trenipäiväkirjan jotenkin, vaikka se ei sellaisena toimikaan. Sydämet ovat bravuurin :D. Niitä on aika monella sivulla...

Yllä on suunnitelma siitä, mitä Ninnin (ja muidenkin) kanssa tehdään. Osa varmaan kaikille ihan selviä, osa taas ei. Etsiminen tässä tarkoittaa namien ja esineiden etsimistä pieneltä alueelta. Haluan tässä opettaa, että kuono maahan ja etsi, kunnes löydät. Käsikosketus tähtää siihen, että pentu oppii että, kun tarjoan käteni, niin se työntää kuononsa siihen. Oli suu tyhjä tai täynnä esinettä. Tämä on siis luovukseen tarjoitettu harjoitus.  Puppy recall (en ole keksinyt suomenkielistä nimeä sille vielä) on siis luokstuloharjoitus, jossa ohjaaja peruuttaa ja kutsuu koiraa eteen istumaan. Tämäkin tähtää minulla siistiin luovukseen. Tätä tein jo Miinan kanssa ja mielestäni toimi hienosti. Idea on Inital Puppy Training-DVD:ltä: 
Iloisesti ympäri on taas "pöllitty" Aportter till vardag och fest-kirjasta. Sekin tähtää noutoon ja luovutukseen. Eli siis koira houkutellaan leikkimällä ottamaan noutesine suuhun ja sitten ohjaaja peruuttaa. Koira toivottavasti tulee perässä ja luovutus tulee melkein vahingossa. 

Sonja ja Juusto

Ulla 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?