Motivaatio?

Kaikki lähtee motivaatiosta. Miksi koira tekee niin kuin tekee? Miksi ei koulutus etene? Tai miksi se etenee hienosti? Mikä on ohjaajan motivaatio?

Määritellään ensin motivaatio:


Aina on siis joku syy tai voimanlähde, miksi joku tekee jotain. Jokin vahvistaa tai heikentää motivaatiota. Miten tämä sitten liittyy koiran kouluttamiseen ja käyttäytymiseen? Sitten että koiran sekä ohjaajan motivaatiosta lähtee koulutuksen eteneminen tai etenemättömyys.

Tiedätkö sinä, mikä sinun koiraasi motivoi? Millä saat nostettua koirasi työskentelymotivaatiota tai oppimismotivaatiota? Osaatko käyttää kaikkia työkaluja, mitä käytettävissä on?

Jos ajatellaan koiran kouluttamista, niin kaikki lähtee siitä, että ohjaaja osaa luoda kannustavan ja palkitsevan ilmapiirin ja hyvän suhteen koiraan. Se ei tule ilmaiseksi. Olen vuosien varrella nähnyt monta parivaljakkoa. Osalla on aivan loistava suhde koiraansa ja osalla on vakavia kommunikaatio-ongelmia.

Maalaisjärki ei riitä koiran kouluksessa. Koira on koiraeläin ja me ihmiset olemme ihmisapinoita. Me käyttäydymme eri tavalla useissa eri asioissa. Meidän ihmisten tehtävä on älykkäämpänä eläimenä opetella ymmärtämään koiraa. Koirat tuntutuvat olevan paljon lahjakkaampia ymmärtämään meitä, vaikka olemme usein hyvin sekavia tekemisissämme suhteessa koiraan.

Kun ymmärrämme koiran käytöstä ja tunnemme sen, miten sitä motivoidaan, niin päästään hyviin koulutustuloksiin.


Minulla on tällä hetkellä kolme hyvin erilaista saman rodun edustajaa. Helpoin motivoitava on urokseni, joka on täysillä mukana ihan kaikessa. Sillä on valtava synnynnäinen halu tehdä. Tämä tosin joskus haittaa oppimista, kun kaasu on aina pohjassa. Siksi sen koulutuksessa onkin käytetty paljon syötävää vahvistetta. Sillä on saatu kiertoksia alemmaksi, jotta keskittyminen pysyy. Kun se osaa jonkin asian, niin tekeminen riittää palkaksi.

Vanhin narttuni on aina vältellyt kosketusta harjoittelun yhteydessä. Sen motivaatio laskee, kun sitä lääpitään. Se ei myöskään koskaan ole halunnut leikkiä vahvisteeksi. Se näyttää suorastaan pahoinvoivalta, jos sen kanssa yrittää leikkiä. Sitten se poistuu paikalta. Motivaatio on ilmeisen nollassa siinä  vaiheessa. Kehut ja itse tekeminen on Annin palkka. Ja syöminen! Älä koskaan aliarvioi syömisen merkitystä motivaation lähteenä. Lähes jokainen eläin työskentelee ruokaa kohti. Sitä paitsi kyllähän jokaisen on tehtävä töitä elääkseen, eikö?

Nuorempi narttu on näiden välistä. Mutta mikä on mielenkiintoista on se, että se on aivan täydellinen nenäeläin. Paras vahviste on hajut. Tätä minun on pitänyt oppia käyttämään hyväkseni koulutuksessa.

Vahviste on siis avainasemassa tässä. Mikä vahvistaa koiran tekemistä? Onko se jokin asia, joka on meidän hallussa vai onko se ympäristössä. Motivaatio kasvaa sopivasta vahvisteesta. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa meidän mummukoiran ruokien varastelu: se on aina ollut kova kiipeilemään. Lasten syntymän jälkeen ruokaa on ollut helposti saatavilla pöydillä. Lähes joka kerta, kun on kiivennyt pöydälle, siellä on ollut jotain syötävää. Tämä on vahvistanut toimintaa ja kasvattanut motivaatiota joka kerta. Jääkaapin avaamisen oppi kerrasta. Vahviste oli sen verran vahva 😜.

Eli sopiva vahviste vahvistaa motivaatiota. Lisää siten toivottua tai eitoivottua asiaa. Sitä tulee miettiä hartaasti ja pitkään. Varsinkin, jos on kyseessä eitoivottu käytös. Annin kohdalla olisi pitänyt pitää huoli, että pöydällä ei ole koskaan ruokaa. Myös toivottujen käytösten kohdalla kannattaa miettiä, mikä voisi nostaa koiran motivaatiota. Varsinkin jos haluaa nopeuttaa oppimisprosessia.

Huom! Palkitseminen ei ole sama asia kuin motivointi. Ovat kyllä sukua keskenään, mutta motivointi menee syvemmälle. Motivointiin liittyy myös olennaisesti se, että joka suoritus ei päädy vahvistamiseen. Epäonnistuminen nimittäin vahvistaa motivaatiota, kunhan se on sopivassa suhteessa onnistumisiin.

 Ulla

Ps. Meille on tulossa pentuja❤️!Kiinnostava artikkeli englanniksi:
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!