Hausta.

Kysymys kuuluu, että voiko spanielin (tai minkä tahansa ylösajavana käytetyn koiran) hakua kouluttaa positiivisesti vanhvistamalla operanttia ehdollistumista hyväksi käyttäen?

Voi kyllä voi monellakin tapaa. Operantin ehdollistumisen hyväksi käyttö on suorastaa helppoa haun yhteydessä: järjestään koulutustilanne niin, että koira itse oivaltaa, mitä kuuluu tehdä ja saa siitä mieleisen vahvisteen (jota myös palkaksi kutsutaan).

Ajatus on siis se, että spanielin kuuluu hakea lähellä ohjaajaansa. Mitä nuorempi ja kokemattomattomampi koira/pentua on, sitä lähempänä sen kuuluu olla. Miten se saadaan pysymään lähellä? Järjestetään niin, että se löytää aina _ohjaajan läheltä_ jotain kivaa. Se voi olla kiinnostava haju, jonka ohjaaja saa aikaiseksi esim. kanipalloa hieromalla maastoon. Se voi olla se samainen kanipallo (tms. noudettava esine), jonka koira löytää maasta ohjaajan läheltä. Se voi myös olla herkkupala, joka sattuu löytymään siitä läheltä. Kun ohjaajan läheltä löytyy kiinnostavia asioita, niin niitä ei kaukaa tarvitse lähteä etsimään. Lähellä pysyminen vahvistuu. Ohjaaja samalla vahvistaa koiran käsitystä siitä, että hän tietää, missä on kiinnostavat jutut. Tässä myös vahvistyy maavainuisuus, joka on toivottavaa spanielille. Ilmavainua ne oppivat käyttämään myöhemmin hyväkseen.

Haussa voidaan myös käyttää ns. takapalkkaa. Samaa voisi ajatella myös muistiharjoituksena. Jätetään koiran nähden vaikkapa dami maahan ja lähdetään tekemään hakua. Parin luovin jälkeen päästetään  koira noutamaan se. Sitten luovien määrää voidaan lisätä. Tämä lisää koiran lähellä pysymistä, koska se odottaa pääsevänsä noutamaan. Lisäksi palkkion suunta on tärkeää. Koska se on siellä takana, niin se vahvistaa lähellä pysymystä. Jos palkka olisi edessä päin, niin se vahvistaisi ohjaajan luota poistumista. Tämä on tärkeää miettiä, jos haluaa palkata koiraa noudolla haun yhteydessä. Nouto ohjaajan ja koiran välistä lisää lähellä pysymistä. Samoin jos heitto menee ohjaajan taakse. 

Haun huumaa Eddien kanssa.

Takapalkan käytössä saattaa olla joillekin yksilöille hyödylistä, että siellä on joku nappaamassa palkan pois, jos koira karkaa noutoon ilman lupaa. Tämä lisää koiran hallintaa. Se rupeaa pysymään ohjaajan hallussa paremmin, kun se joutuu odottamaan noutolupaa. Tällaiset koirat palkkaantuvat vahvasti noudosta, jolloin sitä on helppo käyttää hyödyksi.

Mitäs jos koiran nouto ei ole kunnossa? Voiko silloin käyttää noutoa/esinettä palkkana? Voi, mutta on tärkeää huomata, että myös eitoivotut asiat voivat tässä vahvistua. Jos koira rallattelee noutoesineen kanssa, niin rallattelu vahvistuu. Jos koira tiputtelee noutoesinettä, niin tiputtelu vahvistuu. Siksi laittaisin perusnoudon kuntoon muualla ennen, kuin käyttäisin sitä palkkana. Toimimaton nouto myös aiheuttaa stressiä ja sitä ei tarvita haun harjoitteluun.

Haun yhteydessä haluamme myös, että koira tunkeutuu pusikoihin ja rytökasoihin. Siksi sille pitäisi järjestää löydettävää sinne. Se voi siis olla mitä tahansa, mikä kannustaa koiraa kaivautumaan puskiin. Mielillelu, dami, kanipallo, nami, riistaa etc.

Voiko palkka olla sosiaalinen palkka eli kehu tai hyväily? Kyllä voi, _jos_ se on koiralle merkityksellistä. Olen niin monta kertaa nähnyt, että koira viis veisaa sitä, mitä se ohjaaja tekee tai juttelee. Silloin se yhteistyö pitää rakentaa sellaiseksi, että koirakin kokee siitä hyötyvänsä. Kun yhteistyö muuttuu koiralle merkitykselliseksi, niin alkaa hakukin pysyä lähellä ja kontakti parantua. Toinen juttu on, että joskus koira voi kokea rapsuttelun pikemminkin rankaisuna, jos se ei sillä hetkellä sitä kaipaa.

Olen nähnyt monta nuortaa koiraa, jotka päästyään irti, ovat kuin villit varsat laitumella. Se maailma siellä on niin kovin kiinnostava. Tässä tilanteessa tulee tarkasti miettiä, että miten se ohjaajan lähellä pysyminen voisi kiinnostaa enemmän koiraa. Oveluus on valttia. Pitää tietää, mikä koiraa kiinnostaa ja mikä sitä vie sinne kauas ja tuoda niitä elementtejä sinne ohjaajan lähelle. Nämä koirat ovat usein saaneet kehittää omaa hakuaan rauhassa eli toisin sanoen saaneet spanielille ehkäpä turhan paljon vapautta. Mutta voivat ne olla sellaisia ihan teini-iän huumassakin. Tällöin harkitsisin tarkaan, kuinka paljon ne saavat vapautta vai saavatko lainkaan tässä vaiheessa?

Linkissä olevan videon koiran liian laajaa hakua on keritty kasaan kevään aikana ym. menetelmillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?