Aggressiivisen käytöksen ymmärtämisestä

Aina tuntuu samat asiat pyörivän mielessä. Niitä katselee eri kantilta ja ihmettelee. Taitaa olla melkein 15 vuotta kun kirjoitin tämän artikkelin cockerspanielin raivosydroomasta ja neljä vuotta sitten kirjoittelin näin  luonteesta. Vaikka nämä ovat nyt pohdintoja omasta rodusta, niin kyllä näitä voidaan miettiä ja soveltaa muihinkin rotuihin.

Nykypäivänä ajattelen, että niin cockerin kuin muidenkin rotujen käytösongelmat ovat yhteissumma liian pehmeästä luonteesta ja omistajien taitamattomuudesta tulkita koiransa vihjeitä. Tällä tarkoitan sitä, että koiralla on hienostunut vilkoima erilaisia eleitä, jolla se viestii, että sillä ei ole mukava olla. Nämä kun jätetään huomioimatta, niin lopputulos on aggressivinen käytös. Alla on koirien aggression tikapuut tai portaat tässä tapauksessa:

Lähde: BSAVA Manual of Canine and Feline Behavioural Medicine

Tämä pitäisi olla jokaisen koiranomistajan verkkokalvoille piirrettynä ja muistiin tallennettuna. Koira kyllä näyttää kaikin keinoin, että sillä on paha olla tai sitä pelottaa. Jos ei näytä, niin ollaan todella vaarallisillä vesillä, kun koira on oppinut, ettei sen vinkeistä ole mitään hyötyä. Paras ratkaisu sen mielestä on silloin hyökkäys. Tällaiset koirat ovat vaarallisia kelle vaan. Katse siihen koiraan, jos se jotain yrittää viestiä!

Mitä tulee genetiikaan, niin arkuudella on korkea periytyvyys, siksi kasvattajilla on suuri vastuu jalostusvalinnoissa. Toisaalta, jos kasvattaja kantaa vastuun ja valitsee jalostukseen vain ehdottomasti reippaita, rohkeita ja hyvällä itsetunnolla olevia koiria, niin asiassa voi edistyä hyvin nopeasti. Vaaleanpunaiset lasit vaan pois silmiltä ja selittelyt seis. Hyväluonteinen koira on hyväluonteinen ilman, että sen käytöstä pitää selitellä.

Kun kasvattajat kasvattavat pentuja vain rohkeista ja avoimista koirista ja koiranomistajat tuontevat koiransa käytöksen ja tekevät ratkaisuja sen mukaan, niin suurin osa ongelmista häviää. Eli kuin kaikilla on koiran paras mielessään, niin elämä helpottuu kaikilla.

Ulla

Ps. Kun koiranomistajat ymmärtävät postiivisen vahvistamisen merkityksen koiran kanssa eläessä, niin ongelmilta vältytään. Vahvistetaan sitä mitä halutaan eli hyvää käytöstä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?