Anna anteeksi itsellesi ja koirallesi

Muistan elävästi, kun vuosia sitten aloin tosissani harrastamaan koirieni kanssa. Minua hävetti, kun en itse osannut ja hävetti, kun koira ei osannut. En ollut tippaakaan armollinen itselleni enkä koiralleni. Onko se tämä meidän kulttuuri sellainen, että kaikkea pitää hävetä? Sehän on luonnollista, että kukaan ei ole seppä syntyessään. Ei tarvitse osata kaikkea heti. Siksihän sitä opetellaan ja käydään koulutuksissa, eikö?


 Voi Tarkku, mikä kohtalo sinulla olikaan olla minun harjoituskappaleeni. Häpeän ja nolouden tunteesta ei ole koskaan mitään hyötyä koirankoulutuksessa. Siitä pitää pyrkiä eroon. Se voi kestää kauan ja siinä voi joskus jopa tarvita ammattilaisen apua. Uskokaa minua, koko elämä muuttuu paremmaksi, kun uskaltaa heittäytyä ja epäonnistua. Jos koskaan ei yritä, niin ei voi koskaan onnistuakaan. Parhaat ja taitavimmat koirankouluttajat ovat heittäytyneet ja uskaltaneet paljastaa, etteivät vielä osaa. Kun uskaltaa, niin voi päästä ihan uudelle tasolle ja se saattaa vaikuttaa useisiin elämän osa-alueisiin.

Älä pyytele anteeksi omaa tai koirasi osaamista. Ota kritiikki vastaa postiivisena ja mietiskele sitä. Usko tai älä, mutta varmasti kukaan ei halua kuunnella kaiken maailman selityksiä, miksi sitä tai tätä. Selittely ei johda mihinkään. Tiedän sen, koska itsekin syyllistyn siihen. Tee ja opettele, älä selittele.

Kuvaa itseäsi ja koiraasi videolle, kun harjoittelette jotakin. Tiedän, se voi tuntua kovin nololta, mutta kuinka hedelmällistä se voikaan olla! Video on armoton: se paljastaa kehityksen kohteet ja omat maneerit. Opettele katsomaan ja analysoimaan harjoituksiasi (äläkä selittele edes itsellesi).

Kyllä se kotona osaa! Kyllä varmasti, mutta se ei riitä. Ole mielikuvituksellinen ja vaihda treenipaikkoja,- häiriöitä ja -kavereita. Mitä useammassa paikassa ja häiriössä koiran kanssa harjoittelee, sitä todennäköisempää on, että se osaa, kun tarvitaan. Joka puolella on paikkoja ja häiriöitä. Opettele havaitsemaan ne ja käytä niitä hyväksesi. Voit harjoitella melkein mitä vaan missä vaan. Esimerkiksi paikallaan oloa ja odottamista voi harjoitella vaikka missä.

Älä hermostu koirallesi, kun se ei osaa. Miksi se ei osaa? Sille ei ole opettu? Tilanne on liian uusi tai muuten vaikea. Sinun tehtäväsi on huolehtia, että jokaikinen harjoitus päättyy onnistumiseen! Tilannetta tai tehtävää helpotetaan niin kauan, kunnes koira onnistuu. Sitä autetaan onnistumaan, ei epäonnistumaan. 

Hallitse hermosi! Jos et hallitse, niin opettele hallitsemaan. Hermostunut ohjaaja on epäreilu koiralle. Ei ole koiran vika, jos vaatimukset ovat liian suuria. Tai sinulla on huono päivä. Ylipäätään aika harva asia on koiran vika. Vika löytyy yleensä hihnan toisesta päästä. Joten anna koirallesi anteeksi, jos se ei osaa.

Anna itsellesi anteeksi, olet vain ihminen ja ihmiset tekevät virheitä. Kukaan ei ole täydellinen ja jokaisella on oma oppimispolkunsa. Jokainen voi kehittyä, jos vain haluaa ja tekee töitä sen eteen. Onneen ei ole oikotietä. Jos haluat toimivan ja tottelevaisen koiran, niin siihen tarvitaan työtä. Älä anna periksi: se voittaa, joka ei luovuta.

Luovu turhasta kilpailuhenkisyydestä. Ei sinun tarvitse muille näyttää tai verrata muiden suorituksiin tai tuloksiin itseäsi. Teidän kehityksenne ja tuloksenne ovat teidän mittarinne.

Älä turhaan ole kateellinen muille. Et tiedä, mitä vastoinkäymisiä heillä on ollut ja kuinka paljon he ovat tehneet töitä. Kateellisuus vie voimavaroja ja se on täysin turhaa.

Huipulle ei kuitenkaan mahdu kaikki! Riittää kun on riittävän hyvä ja sen määrittelet sinä itse.

Me ollaan ihan riittävän hyviä ja kehitytään koko ajan. Meillä on myös hauskaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?