Palkkion suunnalla on merkitystä!

Olen paljon puhunut palkkion laadusta niin täällä blogissa kuin asiakkaiden kanssa. Siis siitä, että palkkiota säätämällä voidaan vaikuttaa merkittävästi oppimisnopeuteen ja motivaatioon. Palkkio voi tulla ohjaajalta tai ympäistöstä. Onko palkkio ohjaajan hallussa vai ei? Sen sijaan en ole tainnut kertaakaan kirjoittaa palkkion suunnasta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mistä suunnasta ja miten koira saa palkkionsa. Jos esimerkiksi palkkio tulee aina edestä, niin koira pyrkii eteen päin. Tämä näkyy esim. spanieleilla (toki muillakin), että jos kaikki kiva tapahtuu aina pois päin ohjaajasta, niin sinnehän se sitten pyrkii. Tämä on ongelma niin lähihakuisella koiralla. Mitä kauempana koira hakee, sitä vaikeampia tulee riistatilanteista.Palkkio voi siis olla mitä ikinä koirasta voi olla kivaa. Esim. yllämainitun spanielin mielestä kaukana olevat hajut tai ylösajot ovat varmasti palkitsevia. Kyseessä kun on vahvat metsästykseen liittyvät ominaiskäytökset. Tästä johtuen viisas kouluttaja koittaa kääntää koiran mielenkiinnon ohjaajaan. Tässä palkkion suunnan hyväksi käyttäminen on yksi avain tekijä. Koiralle voidaan järjestää löydettävää ohjaajan läheltä. Tai noudot voivat tulla ohjaajan taakse.

Mikäli koira karkaa usein haun harjoittelussa jonnekin horisonttiin, niin järjestämällä mieleisiä tapahtumia koiran taakse, niin karkailuhalukkuus vähenee. Voi esim. tehdä yksin kertaisen muista tehtävän koiralle: dami tai jokin mieleinen muu asia jätetään ohjaajan taakse ja lähdetään tekemään hakua toiseen suuntaan. Hetken päästä koira päästetään hakemaan dami sieltä.

Jos koira ei vaikkapa meinaa kuunnella pysäytyskäskyjä, niin sen huomio saadaan käntymään kohti ohjaajaa, mikäli sitä palkitaan pysähtymisestä ohjaajan taakse. Tällöin koiran huomio kiinnittyy kohden ohjaajaa ja sen korvat ovat enemmän auki. Ylipäätään noudon ohjauksissa yllätyksellisyys on tärkeää. Jos koira ei tiedä tarkkaan, mitä tuleman pitää, niin se kuuntelee paremmin. Toki tässä pitää lukea koiraa: jos koira menee kovin epävarmaksi, niin silloin pitää helpottaa. Jos ei osaa tehtävää, niin se pitää opettaa ensin.


Jos taas halutaan, että koira lähtee pidemmälle ohjaajasta (esim. noutoja harjoitellessa) äniin sinne pitää järjestää mieleistä löydettävää. Olkoon se mieleinen mitä tahansa: riistaa, dameja, nameja, ihmisiä tms.

Seuraamisessa oikeaa seuraamispaikkaa voidaan säädellä namipalkan suunnalla. Jos halutaan, että koira kulkee housujen sivusauman kohdalla, niin palkan pitää tulla siihen. Jos koira edistää, niin voi palkata taakse, jos taas jätättää, niin palkkio voi tulla edestä. Palkkion suunnalla voidaan siis säätää sitä kohtaa, missä koira seuraa. Seuraamisen palkkana voidaan käyttää myös noutoa. Jos koira edistää, niin noutoesineen jättäminen taakse sattaa hyvin siirtää koiran kulkemaa hieman taaempana, koska esine on koiran muistissa.Jos tuntuu, että koulutuksessa on joku pielessä voi analysoida myös sitä, että mistä palkkio tulee. Se voi olla, että pelkästään sitä säätämällä voidaan korjata tilanne. Mitä koira kokee palkitsevana? Onko se esim. ympäristö? Pitääkö saada kiinnostumaan ohjaajasta? Tällöin palkkion on tultava ohjaajalta tai hänen välittömästä läheisyydestään. Myös palkkion laatu on tärkeää, kun yllä jo todettiin. Koiraa ei voi palkita sellaisella, mitä se ei halua. Samalla kannattaa miettiä, että millä palkitsee, sillä palkkio vahvistuu aina myöskin. Jos koiralla on todella voimakas halu haistella ja se mielenkiinto pitää saada ohjaajaan, niin palkkiona ei kannata käyttää haistelua.

Koiran kouluttaminen vaatii pohtimista. Näppituntumalla voivat edetä vain ne, jotka ovat huipputaitavia ja usein eivät hekään.

Ajattelin kuvata videon palkkion suunnasta, mutta nyt minulla ei ole oikein sopivaa koiraa siihen kotona. Eddie on Ninalla juoksuhoidossa ja Miina on isäntänsä kanssa mökillä. Ninni on niin vaiheessa, että ei taida tulla mitään. Pitää tehdä se myöhemmin.

Onpa kuuma päivä! Muistakaa uittaa koirianne ja huolehtia nesteytyksestä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!