Kanalinnustus

Kirja-arvostelua pitkästä aikaa ja minua kovasti lämmittävästä riistaryhmästä:



Luettavana oli Jere Malisen ja Veli-Matti Väänäsen uutuuskirja Kanalinnustus, joka on ensimmäinen kunnollinen yritys kattaa kanalintujen metsästykseen liittyviä asioita. Kirja kertoo kaikkien kotimaisten kanalintulajien metsästyksestä niin fasaanin kuin metsonkin. Toki voidaan aina kyseenalaistaa onko fasaani kotimainen laji, mutta siinä määrin kuin täällä niitä metsästetään, niin voidaan puhua kotimaisesta metsästämisestä ;).

Ensin esitellään kaikki kahdeksan kanalintulajia (metso, teeri, pyy, riekko, kiiruna, peltopyy ja fasaani ja hännän huippuna viiriäinen), mitä meillä täällä on. Kuvaillaan linnut aina ulkomuodosta asuinpaikkohin ja ruokailumieltymyksiin. Tämä on tärkeää, koska jotta voi menestyneesti kanalintuja metsästää, niin on tunnettava ne paikat, missä niitä todennäköisimmin tapaa. Sitten puhutaan tunnistamisesta ja iän määrittämisestä. Itse koin tämän todella mielenkiintoiseksi, vaikka tosiasiassahan pelkällä kirjatiedolla ei lintuja opi tuntemaan. On mentävä luontoon itse seuraamaan niitä.

Seuraavassa luvuissa puhutaan kestävästä metsästyksestä, kanalintujen kantojen kehittymisestä. Erityisen mielenkiintoista oli ympäristön muuttumisen vaikutus lintuihin ja kuinka riistan hoidolla voidaan vaikuttaa edullisesti kanalintukantoihin. Kirjassa on myös ohjeita ja ajatuksia niin haulikon ja kiväärin valintaan, kun jousimetsästämiseenkin.

Sitten  on hiukan historiaa, lainsäädäntöä ja sitten päästäänkin eri lintukoirarotuihin, joista suomenpystykorva ja seisojat käsitellään laajimmin. Itse spanieliharrastajana olin tyytymätön ylösajavien koirien toiminnasta kertovaan osuuteen, jossa niputettiin kaikki hyvinkin erilaiset FCI 8-ryhmän koirat samaan nippuun ja kerrottiin, että haku on 70-80 metriä leveä siksak-kuvio isännän edessä. Melkoinen haulikkoampuja ja melkoinen ase täytyy olla, että noin kaukana hakevan koiran kanssa päästään tehokkaisiin riistatilanteisiin. Mutta toki onhan esimerkiksi spanielin kanssa metsästäminen melkoisen tuntematonta ihmisille, joten ehkä tuon voi antaa anteeksi. Toivotaan kuitenkin, että tuleva ylösajavan omistaja ottaa enemmänkin selvää roduista ja niiden koulutuksesta ja tavasta metsästää, kuin mitä tämä kirja kertoo.

Koirilla tapahtuvan metsästyksen lisäksi kirja kattaa kuvastuksen, pillityksen, pomppulintujen ampumisen, fasaanien ajometsästyksen jne. Kirjassa myöskin esitellään suolistaminen ja riiputtaminen ja kuvin riistan paloittelu. Ehkä jokunen reseptikin olisi kirjaan sopinut?

Oma arvioni on kirjasta, että se on hyvä ja asiallinen perusteos varsinkin aloittelijalle tai vähän harrastaneelle. Ja ehkä sillä on myös annettavaa kokeneemmallekin metsämiehelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?