Miksi koirien palautusjuoma

Otin valikoimiin koirien palautusjuoman, joka tulee FitDogilta. Olen jo pidempään ollut kiinnostunut metsästyskoirien  huollosta ja ruokinnasta, joten tämä on oikein sopiva aluevaltaus.

Itse spanieliharrastajana tulee juoksutettua koiria aika paljon. Jos ajatellaan, että ollaan vaikka Lapissa riekkojahdissa (mikä on lähellä sydäntäni) ja kuljetaan tunturien kupeita ja jänkien laitoja koiran kanssa, niin matkaa tulee väkisinkin. Oma päivittäinen etenemisvauhti on jotain 10 km luokkaa. Se ei päätä huimaa matkana vielä, mutta koiran matka huimaa. Jos koira etenee sellaisella haulikolle sopivalla etäisyydellä suhtellisen tiiviillä siksak-kuviolla, niin matkaa voi tulla hyvinkin 200 km päivässä. Uskomatonta mutta totta! Ja kyllä tämä voi toteutua metsäkanalintujahdissakin etelämpänäkin. Tai toinen skenaario: kuljetaan koira koiran perässä rantaluhdassa ja koira etsii riistaa. Se on ihmisellekin todella raskasta ja voimavaroja kuluttavaa, joten varmasti se koirallekin tuo maitohapot lihaksistoon, vaikka olisikin hyvässä kunnossa. No entäs oikein kuumana alkusyksyn päivänä metsästettäessä? Itse olen esimerkiksi joutunut keskeyttämään koiran metsästyskoe-erän (vielä ihan siihen asti hyvin sujuneen), koiran läkähdyttyä kuumuudessa niin, ettei nouto enää onnistunut. Olisiko pieni tauko ja palautusjuoman nauttiminen voinut estää sen? Kenties...

Palautusjuoma olisi voinut auttaa väsynyttä Elleniä reikkojahdin tohinassa.

Rankan suorituksen seurauksena koiran energiavarastot tyhjentyvät,  keho väsyy ja nestetasapaino kärsii.  Vaikka esimerkiksi vesilinnustuksessa on koiralla mahdollisuus juoda, mutta se pelkkä juominen ei korjaa elimistön glykogeenivarastoja tai kivenäisaineiden tasapainoa. Kun suoritus on ohi alkaa palautumisvaihe, jonka aikana elimistön energiavarastot ja nestetasapaino pitää taas saattaa normaaliin tilaan. Oikein valitut lisäravinteet tukevat palautumisprosessia merkittävästi..

Kaikilla urheilevilla koirilla aineenvaihdunta sekä lihaksiin, hormoneihin ja entsyymeihin liittyvä elimistön toiminta on vilkkaampaa kuin kotikoirilla, mikä aiheuttaa lisätarpeen esim vitamiineihin, antioksidantteihin, kalsiumiin, rautaan ja elektrolyytteihin. Erilaiset lisäravinteet toimivat koiran perusravitsemuksen tukena ja tukevat koiran aktiivista liikkumista, suorituskykyä ja rasituksesta  palautumista.


Miksi koirille oma? Koira eroaa merkittävästi siinä esimerkiksi ihmisestä tai vaikkapa hevosesta, ettei se hikoile. Koira pyrkii tasaamaan kehonsa lämpöä läähättämällä. Siksi eivät esimerkiksi ihmisen palautustuotteet sovellu koiralle. 

Tuotteen ravintosisällöstä (FitDog Recovery): 


 
Maltodekstriini (maissipohjainen) 

Aivot ja lihakset käyttävät energialähteenä glukoosia, joka varastoituu lihaksiin ja maksaan glykogeeninä. Elimistö pystyy käyttämään glykogeenia helposti ja voimakkaassa rasituksessa varastot voivat tyhjentyä. Normaaliruokinnalla rasituksen jälkeen glykogeenivarastojen palautuminen on hitaampaa ja tehottomampaa kuin välittömästi rasituksen jälkeen tehdyllä energiatankkauksella. Maltodekstriini on maissitärkkelyksestä valmistettu nopeasti imeytyvä hiilihydraatti, joka auttaa palauttamaan elimistön glykogeenivarastot nopeasti suorituksen jälkeen.

Magnesium
 
Runsas liikunta lisää elimistön magnesiumin tarvetta. Magnesium osallistuu myös hermoimpulssien kuljettamiseen lihaksissa. Magnesiumin puute voi aiheuttaa kestävyysominaisuuksien heikkenemistä sekä lihasongelmia.

C-vitamiini

Antioksidantti. Aktiivisesti liikkuvilla koirilla C-vitamiinin tarve on huomattavasti korkeampi kuin muilla koirilla rasituksesta johtuen. C-vitamiini tuottaa karnitiinia, joka on välttämätöntä lihastyöhön tarvittavan energian tuottamiseen. C-vitamiinilla on myös merkittävä rooli solujen suojaamiseksi ja korjaamiseksi rasituksen aiheuttamilta vauriolta

B-vitamiini 

Liikunta lisää lähes kaikkien B-vitamiinien tarvetta kaksin-kolminkertaiseksi. B- vitamiineilla on merkittävä rooli elimistön energia-aineenvaihdunnassa. Niitä tarvitaan myös kudosten kasvuun ja rasituksen aiheuttamien kudosvaurioiden korjaamiseen sekä punasolujen tuotantoon. Punasolut huolehtivat elimistön hapen kuljetuksesta.

Alfa-tokoferoli / E-vitamiini 

Antioksidantti. Erityisen merkityksellinen suojaamaan lihassolujen solukalvoja rasituksen aiheuttamilta vaurioilta. E-vitamiini suojaa myös immuunijärjestelmän soluja, jotka voivat vaurioitua stressitiloissa, kuten voimakkaassa rasituksessa.

Olen itse jo aloittanut tuotteen testaamisen koirien kanssa. Vaikuttaa ainakin koirille mieleiseltä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luoksetulo pillillä

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Se vinkuu!