Häiritsetkö sinä koiraasi?

Olen lukemattomat kerrat ollut todistamassa sitä, että ohjaaja häiritsee koiraa työssään. Olen siihen myös itse syyllistynyt. Miten ohjaaja voi häiritä koiraa:
  • Olemalla äänekäs: koirat eivät arvosta suuren suuresti ohjaajaan puhettta saatikka huutamista. Ohjatessa tulisi pikemminkin puhua tai muuten antaa äänikäskyjä hyvin harkitusti. Yksi tai korkeintaan kaksi käskyä per tilanne. Vähemmän on enemmän.
  • Käsimerkeillä ja kehon kielellä: smartDOg-testaajana ja kouluttajana on käynyt selville, että osalla koirista on hyvä tai suorastaan huikea eleidenlukukyky. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjaajan tulee olla tarkka ja vähäeleinen ohjatessaan. Koira voi reagoida vahvasti nohjaajan virhe-eleisiin tai sitten liiasta elehtimisestä tulee samanlaista ”taustakohinaa” kuin liiasta äänen käytöstä: se lakkaa merkitsemästä tai häiritsee suunnattomasti.
  • Ohjaajan mielialat häiritsevät: mitä ailahtelevampi ohjaaja sitä haastavampaa koiralla on pysyä ohjaajan mielialoista kärryllä. Jotkut lyövät haskat tiskiin ja toiset lähtevät toteuttamaa omia juttujaan ja kaikkea siltä väliltä.
  • Kaikki näiden eri yhdistelmät...
Eddie-reppanan työ- ja koeura on kärsinyt emäntänsä häirinnästä.

Jos tuntuu, että koira ei tottele, kuuntele tai ”näyttää keskisormeaan”, niin pieni analyysi omasta ohjaamis - ja koulutustyylistä on paikoillaan. Kokeneempi harrastaja tai ammattilainen voi auttaa siinä. Kritiikistä kannattaa ottaa vaarin, vaikka joskus kauniistikin annettu kommentti saattaa tuntua pahalta. Toisaalta ne, jotka antavat kritiikkiä, saisivat tehdä sen ajatuksella ja sydämellä. Kenenkään mielen pahoittaminen ei kehitä mitään. Toisaalta kaiken kuittaaminen johtajuusongelmilla tai kunnioituksen puutteella ei myöskään kehitä ketään.

Eräs viisas koiramies aikoinaan sanoi minulle, että älä häiritse koiraa työssään. Niin kauan kun se tekee töitä, niin älä puutu. Ja jos pitää puuttua, niin mahdollisimman vähän ja vähillä käskyillä. Toki virheisiin pitää puuttua, mutta niihinkin on paras puuttua vähäeleisesti.

Mikä neuvoksi?

  • Mieti aina etukäteen, mitä haluat.
  • Miten puutut virheisiin
  • Jos heilut käsiesi kanssa, niin laita kädet taskuun tai selän taakse.
  • Jos kuljet liian kovaa, niin kiinnitä huomiota siihen, kuinka kovaa kuljet (spanielin kanssa varsinkin supertärkeää)
  • Jos olet liian äänekäs, niin päätä, että käskyjä annetaan aina kerran (korkeitaan kaksi) ja kaikki pillit, taputukset, rykäisyt ja sanat lasketaan. Keskity siihen. Voit antaa itsellesi sanamäärärajoituksen, minkä voit käyttää per sessio.
  • Ota joku kulkemaan taaksesi koutsaamaan sinua ja puuttumaan haluamisiin asioihin.
  • Jos hermostuttaa, niin mieti etukäteen, miten haluat harjoituksen tai kokeen menevän. Käy läpi se mielessäsi. Muista, että tämä on vain harrastus, ja virheisiin ei kuolla. Tässä aiheeseen liittyvä teksti.

Huh hellettä!

Ulla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?