Mitä iloa smartDOG-testistä?

Itse testaajana näen tietysti, että testistä on paljon hyötyä omistajalle. Näin olen kokenut omien koirien kohdalla ja nähnyt myös monien testaamieni koirien kohdalla. Voi tietenkin olla, että testi ei paljasta mitään mullistavaa koirasta. Voi kuitenkin olla, että testistä saa paljon ajattelemisen aihetta:

  • koira voi esimerkiksi olla hyvin impulsiivinen, mikä vaikuttaa hyvin paljon siihen, miten sitä pitää kouluttaa
  • voi olla, että se lukee ihmisen eleitä kuin vettä vaan ja siitä saattaa seurata haasteita ohjaajalle. Hyvin eleitä lukevat koirat ovat hyvin herkkiä ihmisen sanattomalle viestinnälle
  • voi myös olla, että eleet eivät ole koiralle merkityksellisiä ja sekin pitää ottaa koulutuksessa huomoioon.
  • voi myöskin olla niin, että koira lukee tiettyjä eleitä, mutta ei toisia. Tämäkin on arvokas tieto koulutettaessa
  • Voi myös olla, että koiralla on hyvä tilaan liittyvä ongelman ratkaisukyky tai sitten sitä ei syystä tai toisesta juurikaan ole (esim. kiihtyminen, impulsiivisuus, voimakas avun pyytäminen tma.)
  • Mikä on koiran ongelmaratkaisustrategia: itsenäinen vai apua pyytävä vai siltä väliltä? Riippuu käyttötarkoituksesta, mikä on eduksi.
  • Loogisen päättelykyvyn omaavien koirien omistajien on syytä huomioida, että koira saattaa tarvita hyvin monipuolisia, vaihtelevia ja jatkuvasti kehittäviä harjoitteita, jotta koira ei kyllästy tehtäviin.
  • Millainen on koiran muisti ja kuinka koira jaksaa odottaa tehtävässä kertoo paljon koiran ominaisuuksista. Tässä ominaisuudessa on paljon vaihtelua ja saattaa hyvinkin olla, että kouluttamisessa tieto tuo apua tehtävien suorittamiseen
  • Lähteekö koira matkimaan ihmistä ja voisitko sitä käyttää hyväksi koulutuksessa?
  • saattaa hyvinkin olla, että testi myös helpottaa ohjaajan oloa, jos siinä tulee ilmi, jotain selittävää koirasta.

Tässä oli muutamia ajatuksia smartDOG KOGNITIO-tesin hyödyistä. Jos ostaa koiralleen tämän testin, niin hinta sisältää:
  • 1,5h tuntia kestävän tarkoin suunnitellun ja tieteellisesti todistettujen testien sarjan (ongelmanratkaisu, eleet ja muisti).
  • n. 6 sivua pitkän raportin 
  • pääsyn uudistuneeseen tietokantaan, jossa voi verrata koiransa tuloksia muihin rodun koiriin ja kaikkiin rotuihin. (Mielenkiintoista on se, että niin rotujen sisällä kuin välillä on erittäin suuria eroja)
Mitä omiin koiriini tulee, niin yksi arvokkaimmista tiedosta oli se, että molemmat narttuni (Miina ja Ninni) haluavat tehdä oikein ja kokevat epäonnistumisen isona rankaisuna, vaikka ainoa oikea rankaisu, mitä testissä tulee on palkkion (namin tai lelun) poisto. Tästä on seurannut paljon aivotyötä ja myös muuttuneita koulutustrategioita. Urokseni kohdalla olin vallan mielissäni, että se olikin paljon näppärämpi, kuin olin kuvitellut ja sen kohdalla ei epäonnistumiset haitanneet. Se on tietysti jo niin vanha, ettei sille ole enää mitään koulutuksellisia tavoitteita, joten en ole testiä niin pohtinut sen kohdalla.

Tämä testi sopii myös yleensä niille aroille ja pelokkaille koirille, joita ei voi viedä muihin testeihin. Nämä asiat tulevat kyllä tässäkin esille, mutta kun testissä ei lainkaan pelotella koiria, niin yleensä tämä on näille yksilöille jopa voimauttava kokemus. Olen nähnyt itse testatessani jopa aivan huikeita suorituksia pelokkailta koirilta, jotka ovatkin olleet reilusti kognitiivisesti keskitason yläpuolella. Mikä ihana asia se onkaan näiden omistajille?

Katriina pitää luennon elokuussa Hyvinkäällä siitä, että mitä smartDOG-testit kertovat koirasta ja luennolla käsitellään myös sitä, että mitä eroja rotujen välillä on. Klikkaa kuvaa:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienen pennun liikunta ja kehitys (8-12 viikkoa)

Luoksetulo pillillä

Positiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen, siis what?